Marianne Vos bedenkt een truc om diskwalificatie te voorkomen

10 augustus 2022 om 18:43 • Aangepast 11 augustus 2022 om 17:28
nl
Marianne Vos stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. De wielrenster uit Babyloniënbroek werd zondag gediskwalificeerd na haar overwinning in een Zweedse eendagskoers, omdat ze een tijdje in een verboden houding fietste. Om een herhaling daarvan te voorkomen, plakte ze dinsdag een geheugensteuntje op haar stuur: 'Niet liggen'.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het was een bittere pil afgelopen weekend. Vos kwam in het Zweedse Vargarda na dik 125 kilometer als eerste over de streep. Feest, zou je denken, maar daar stak wielerbond UCI een stokje voor. Op beelden was namelijk te zien hoe Vos eerder in de rit in de zogeheten 'puppy paw'-houding reed, waarbij de handen los over het stuur bungelen.

Drie seconden
Extra zuur is dat Vos slechts drie seconden in de bewuste houding reed. Die positie lijkt nog het meeste op de houding voor een tijdrit. Het grote verschil is alleen dat er op een tijdritfiets een speciale beugel is bevestigd, waardoor het veel makkelijker is om de fiets onder controle te houden. Op een gewone fiets is het sinds 2021 verboden om de armen over het stuur te laten hangen. Daarmee hoopt de UCI valpartijen te voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...

Zelf reageerde Vos sportief op haar diskwalificatie, maar om te voorkomen dat ze nog eens onnodig een overwinning door haar vingers zou laten glippen, bedacht ze toch een oplossing. Voorafgaand aan de eerste etappe van de Tour of Scandinavia, plakte ze dinsdag twee stukjes tape op haar stuur met daarop de tekst: 'Niet liggen'.

En ze had dat goed in de oren geknoopt. Sterker nog: Vos won zowel dinsdag als woensdag een etappe in de Ronde van Scandinavië. Op reglementaire wijze. Beide keren was ze de snelste in de massasprint. Een sportieve revanche?

LEES OOK: Marianne Vos gediskwalificeerd om 'puppy-pootjes' in WorldTour

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!