Video

Honderden kilo's extra suiker voor bijen om ze te redden van de dood

15 augustus 2022 om 20:25 • Aangepast 16 augustus 2022 om 10:13
nl
Het kurkdroge weer brengt ook bijen ernstig in de problemen. Omdat er amper tot geen nectar in de bloemen zit, moet imker Marcel Horck zijn bijenvolken bijvoeren met suiker. Heel veel suiker. “Ze kunnen hun wintervoorraad niet maken. Als ik niks doe, sterven de bijen vanaf oktober allemaal.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Langs het spoor bij Berkel-Enschot heeft de imker een half miljoen bijen. Met een busje vol suiker komt hij bij zijn bijen aan. “Ik heb weer honderd kilo suiker bij de supermarkt gehaald. Ik zit nu al op duizend kilo dit jaar, waarschijnlijk wordt het 1500 kilo aan het einde van de zomer.”

“Het is gewoon op.”

Met de droogte van de afgelopen maanden is er geen gram nectar meer te krijgen voor de bijen en dus hebben ze honger. “Het is gewoon op”, concludeert Horck. “We geven in deze periode de bijen altijd wat extra suikerwater, als wintervoer. Maar nu voer ik de helft meer vanwege de droogte.”

We hoeven ons geen zorgen te maken over de voorraad honing, want die is al ‘geoogst’. Het was volgens de imker een heel goed jaar. “Vanaf half mei wordt de eerste honing geoogst, de laatste doen we zo rond half juli. Daarna pakken wij geen honing meer, dan pakken de bijen nectar om nu te overleven en om de wintervoorraad aan te vullen.”

Maar er zijn wel zorgen over hoe de bijen de winter doorkomen. Half september moet elk bijenvolk zo’n vijftien kilo honing hebben om de winter te overleven. “In juli hadden ze nog tien kilo honing over na de oogst. Nu is daar nog maar twee kilo van over, normaal is het meer geworden. Ze hebben gewoon geen wintervoorraad meer.”

“Als ik nu niks doe, sterven ze deze winter."

In het veld voor de bijenkasten staan nog wel mooie paarse bloemen, maar door de droogte zit er geen nectar in die bloemen. “En dus kunnen de bijen niks halen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Marcel, terwijl hij suikerwater aan zijn bijen geeft. “Als ik nu niks doe, sterven ze deze winter. Dan gaan ze letterlijk van de honger dood.”

Zolang hij en zijn collega imkers bijvoeren, is er dus niks aan de hand. “Alleen moet ik extra geld uitgeven aan suiker en vaker op en neer rijden om ze bij te voeren.”

Wat we wel merken is dat er dit jaar amper tot geen heidehoning is. “Dit jaar geeft de hei geen honing, dus heidehoning kunnen we wel vergeten”, weet de imker. “Ik ben ook niet naar de hei gegaan, het is alleen maar stof daar. Normaal moet het nat zijn als we de bijen op de hei zetten en droog als ze genoeg honing hebben gemaakt.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.