Verwoest heidegebied in Schijf herstelt zich weer snel na brand

15 augustus 2022 om 16:16 • Aangepast 16 augustus 2022 om 09:17
nl
De verloren natuur na de grote heidebrand in Schijf zal zich snel herstellen. Volgens voormalig boswachter Hans Hofland is de schade aan de heide te overzien, omdat veel heidezaden onder de grond de brand hebben overleefd. Afgelopen vrijdag ging 1,6 hectare bosgebied bij de brand verloren, ongeveer zo groot als drie voetbalvelden.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Op maandag komen veel mensen de schade in het natuurgebied aan de Achtmaalsebaan met eigen ogen bekijken. “Afgelopen weekend was de brandweer hier nog bezig met nablussen. Nu zie ik het eigenlijk pas voor het eerst. Het lijkt wel een maanlandschap, wat een ravage. Ik hoop dat de heide snel terug groeit”, zegt een man op zijn mountainbike.

"De natuur is hier veerkrachtig en kan best een stootje hebben."

Het natuurgebied waar de brand woedde, is eigendom van Defensie. Hans Hofland was jarenlang boswachter van het iets verderop gelegen natuurgebied Oude Buisse Heide. Nu geeft hij advies over natuurherstel. “De natuur is hier veerkrachtig en kan best een stootje hebben”, legt hij uit.

Volgens Hofland is het vanwege de extra risico’s verstandig dat de brand in Schijf zo snel mogelijk geblust is. Tegelijkertijd vertelt hij dat heidebranden ook stimulerend werken: “Je kunt het ziet als een beheersmaatregel net zoals maaien of het laten grazen van schapen. Het komt ten goede aan de biodiversiteit in de bodem.”

“As is vruchtbaar. Dat wisten de Romeinen al die het gebruikten als bemesting. Je zult zien dat wanneer er wat regen valt, planten weer snel uitschieten omdat het groeiseizoen nog volop gaande is. De jonge uitlopers zijn eiwitrijk en daarvan profiteren dieren zoals reeën, vossen en konijnen.”

Op termijn keren ook hagedissen, insecten en vlinders terug. De soorten die volgens Hans Hofland het meest de dupe zijn geworden van de brand.

"het aangetaste heidegebied in Schijf is nog steeds kurkdroog."

Ondanks de druppels aan de bomen van een regenbuitje op maandagochtend, is het aangetaste heidegebied in Schijf nog steeds kurkdroog. “Kijk maar eens hier onder de verschroeide plantjes. Het lijkt allemaal wel poeder”, stelt een groepje wandelaars uit Roosendaal vast.

De brandweer waarschuwt daarom om alert te blijven op vuur in de natuur. Over de oorzaak van de heidebrand van afgelopen vrijdag is nog niets bekend.

Hoe krabbelt de natuur weer op na een brand? We leggen het je uit in deze video.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!