Ongeluk Highland Games: heel veel vragen, nog geen antwoorden

17 augustus 2022 om 11:09 • Aangepast 6 september 2022 om 13:37
nl
Het onderzoek naar het fatale ongeluk tijdens de Highland Games op 7 augustus in Geldrop gaat 8 tot 10 weken duren. Er zijn veel vragen waar voorlopig nog geen antwoord op is. Locoburgemeester Frans Stravers van de gemeente Geldrop-Mierlo gaf woensdagochtend een toelichting op het externe onderzoek dat uitgevoerd wordt door het Rotterdamse bureau COT.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Bij het ongeluk kwam een 65-jarige man uit Geldrop-Mierlo om het leven. Hij werd geraakt door een zware metalen bal die werd weggeslingerd op de Highland Games. Volgens Stravers heeft de gemeente contact gehad met de familie van het slachtoffer.

"We kunnen niet veel zeggen over hoe het met ze gaat, we hebben twee keer contact gehad. De familie heeft aangeven het klein te willen houden. Ze willen dus niet al te veel ophef, geen gedenkteken of andere grote zaken. Ze willen het in de familie houden en dat respecteren we. We hebben afgesproken dat de burgemeester na zijn vakantie bij ze op bezoek gaat."

"We vragen ons af, hoe is de organisatie verlopen? Hoe is de samenwerking gegaan"

De politie is bezig met een onderzoek en de gemeente heeft dus besloten om een extern onderzoek te laten doen naar het ongeluk.

Locoburgemeester Stravers: "De politie kijkt of er een strafbaar feit is gepleegd. Dat is een totaal ander onderzoek. Ons onderzoek is een procesanalyse. We vragen ons af: hoe is de organisatie verlopen? Hoe is de samenwerking tussen de organisaties en de gemeente verlopen? In hoeverre kunnen we dat proces verbeteren?"

Volgens Stravers houdt het onderzoek zich niet bezig met wie er uiteindelijk aansprakelijk is. "Dat is niet aan ons. Dat soort vragen laten we bij de politie." Ook of het evenement verzekerd was of een verzekering had moeten hebben, weet Stravers niet. "Daar ben ik niet van op de hoogte, daarvoor zou u bij de organisatie van het evenement moeten zijn."

"Het grootste deel van onze evenementen verloopt goed en veilig. Dit is een uitzondering"

Een van de vragen waarmee de onderzoekers van het Rotterdamse onderzoeksbureau COT aan de gang gaan is de vraag of het evenement een vergunning had moeten hebben. Stravers vindt niet dat de gemeente deze vraag zelf moet kunnen beantwoorden.

Had de gemeente van tevoren beter moeten inschatten wat de risico's waren van de Highland Games, waar met zware metalen ballen gegooid zou gaan worden? Stravers laat het antwoord aan het onderzoeksbureau.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!