Rucphense boeren maken gigantische fiets van trekkers tijdens Vuelta

19 augustus 2022 om 20:00 • Aangepast 22 augustus 2022 om 10:47
nl
Een kleine 300 pakken stro, 24 ronde balen en minimaal 24 tractoren vormen aanstaande zondag een gigantische fiets. Het is een actie van een grote groep boeren uit de gemeente Rucphen en omstreken. Zondag, tijdens de doorkomst van de Vuelta, zal de fiets te zien zijn vanuit de lucht.
Profielfoto van Anne van Egeraat
Geschreven door
Anne van Egeraat

Het wordt groots. Pal naast het terrein van Dynamico in Rucphen gaan tientallen, misschien wel meer dan honderd boeren, de fiets namaken. De inspiratie is een boerenactie die is gevoerd tijdens de Tour de France in 2011.

“We hebben ongeveer 24 tractoren nodig voor de wielen”, zegt Bart van Kalmthout. Hij is een van de initiatiefnemers, maar wil benadrukken dat dit niet alleen vanuit hem komt, maar vanuit alle deelnemende boeren. “Donderdagavond hebben we al met veertien tractoren geoefend. Maar er gaan er veel meer komen, we verwachten er zo’n zeventig tot tachtig!”

"We hopen dat we met de actie in binnen- en buitenland te zien zijn."

Ze hopen met de actie aandacht te trekken. “We hebben bewust gekozen voor een actie die vanuit de lucht zichtbaar is”, vervolgt Van Kalmthout. “We hopen dat we met de actie in binnen- en buitenland te zien zijn.”

Wie langs het veld rijdt, zal niet veel zien. “Behalve een heleboel trekkers en een hoop gezelligheid.” Actievoeren staat voorop, maar de groep wil er ook een gezellige dag van maken. “Het drinken is al geregeld, we zijn nu nog bezig met het regelen van een frietkar.”

"We hopen op een grote opkomst."

Om tien uur ’s ochtends begint de groep zondag met opbouwen. “We hopen op een grote opkomst van boeren én andere mensen die ons willen steunen.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.