Brandstichting bij islamitisch centrum gefilmd: 'Vuur, vuur, vuur!'

20 augustus 2022 om 15:11 • Aangepast 22 augustus 2022 om 10:55
nl
De brandstichting in het gebouw van een omstreden islamstichting in Veldhoven is gefilmd door een buurtbewoner. De brand werd vrijdagnacht ontdekt, de politie liet zaterdag al weten dat de brand waarschijnlijk is aangestoken.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

"Schat..", zegt de vrouw die is te horen in de video, vermoedelijk tegen haar partner. Op dat moment is er een oranje gloed te zien en rent de brandstichter weg. "Vuur, vuur, vuur", zegt de vrouw zachtjes.

De Islamstichting wil niet reageren op de brandstichting: "Dat zou alleen maar meer kwaad doen", laat ze weten. De gemeente Veldhoven heeft zaterdagmiddag een beveiligingscamera geplaatst. "Zodat we op korte termijn een extra oogje in het zeil kunnen houden", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Nog niemand opgepakt
De politie laat weten de beelden te kennen. Ook zijn er andere beelden van de brandstichting. "Hopelijk geven ze meer informatie. We surveilleren op straat en doen ook online onderzoek", laat de politie weten. Voor de brandstichting is nog niemand opgepakt.

De brandweer had de brand snel onder controle en kon voorkomen dat het hele gebouw zou afbranden. De schade binnen is groot. Er lagen straatstenen in en naast het gebouw, die gebruikt zijn om de ramen in te gooien.

Camera geplaatst
Burgemeester Marcel Delhez van de gemeente Veldhoven laat in een korte reactie weten dat hij geschrokken is. "Ik wacht het onderzoek van de politie af maar wat daar ook uit voortkomt: een pand in brand steken mag nooit."

Tekst gaat verder onder de foto's

Gemeente Veldhoven laat een camera plaatsen (foto: Noël van Hooft)
Gemeente Veldhoven laat een camera plaatsen (foto: Noël van Hooft)
De camera richt zich op het pand van de islamstichting (foto: Noël van Hooft).
De camera richt zich op het pand van de islamstichting (foto: Noël van Hooft).

Verzet tegen komst
Slechts twee maanden nadat de stichting Islamplanning haar intrek nam in het pand aan de Kruisstraat in Veldhoven, brak er een verwoestende brand uit in het gebouw. De komst van de Islamitische centrum is al langere tijd omstreden en de komst naar Veldhoven riep veel verzet op.

De islamstichting was bezig met het inrichten van het gebouw. Er vonden nog geen activiteiten plaats.

Omroep Brabant publiceerde eerder zaterdag de video waarop te zien is dat de mogelijke brandstichter wegrent. Deze beelden zijn later door Omroep Brabant verwijderd.

LEES OOK: Komst controversiële Islamstichting naar Veldhoven riep veel verzet op

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!