Mysterieuze 'ufo-trein' van lichtpuntjes aan de Brabantse nachthemel

21 augustus 2022 om 10:51 • Aangepast 22 augustus 2022 om 11:05
nl
Een bijzonder fenomeen boven Brabant, zaterdagavond. In de lucht waren mysterieuze lichten te zien, die als een soort ufo-treintje door de ruimte gleden. We kregen talloze mailtjes binnen van mensen die zich afvroegen wat de lichtpuntjes waren.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Onder andere vanuit Tilburg en Eindhoven kwamen meldingen binnen van mensen die het lichtgevende treintje zagen vliegen.

"Het is iets heel raars, dit heb ik nog nooit gezien."

Jan-Willem, die in de Reeshof in Tilburg woont, filmde het fenomeen. "Wat is dat nou? Het lijkt wel alsof de motor van een vliegtuig in de fik staat", zegt iemand. En een ander: "Het lijken wel allemaal sterretjes, een soort vallende sterren. Het is iets heel raars. Dit heb ik nog nooit gezien."

Het bleken geen ufo's, maar satellieten van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Ze vlogen boven ons land in een rijtje.

Wachten op privacy instellingen...

De satellieten worden in groepjes in een baan om de aarde gebracht. Op dit moment cirkelen er bijna tweeduizend satellieten van SpaceX rond door de ruimte.

Treintje van heldere lichten
Een van die satelliet-groepjes vloog zaterdagavond boven ons land. Ze zien eruit als een treintje van heldere vlekken aan de nachtelijke hemel en zijn goed met het blote oog te zien. Een spectaculair schouwspel.

Uiteindelijk is SpaceX van plan meer dan 12.000 satellieten te bouwen en dat aantal wordt later mogelijk nog uitgebreid naar 42.000. Daarmee is het bedrijf van plan de hele planeet te omringen met satellieten die een bruikbaar, snel Wi-Fi-signaal naar beneden kunnen stralen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!