'Flatmoord' in Rosmalen: vrijspraak gevraagd na jaren tbs

22 augustus 2022 om 11:47 • Aangepast 23 augustus 2022 om 11:32
nl
Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor het gerechtshof in Arnhem vrijspraak gevraagd in de zaak van de zogeheten Rosmalense flatmoord. Volgens het OM is er geen bewijs tegen verdachte Rob B. (64). Als het hof B. vrijspreekt, is er sprake van een rechterlijke dwaling, die ook volgens het OM geschaard kan worden in het rijtje van onder meer de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak-Lucia de B. "Pijnlijk", zei de advocaat-generaal, "bijzonder pijnlijk."
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Nieuw, uitvoerig onderzoek heeft het bewijs op basis waarvan B. jaren geleden werd veroordeeld, ondergraven. Het Arnhemse hof herziet de zaak in opdracht van de Hoge Raad.

Slachtoffer in de zaak is de 37-jarige Regie van den Hoogen, de partner van B. Hij vond de vrouw op de ochtend van 10 april 2000 met doorgesneden keel in het halletje van hun gezamenlijke flatwoning in Hintham. B. sloeg alarm en werd dezelfde dag als verdachte aangehouden. De man heeft altijd ontkend dat hij Van den Hoogen iets heeft aangedaan. Volgens hem heeft de vrouw zichzelf van het leven beroofd.

De rechtbank en later - in hoger beroep - het gerechtshof in Den Bosch achtten niettemin doodslag bewezen en legden B. tbs met dwangverpleging op. De tbs-maatregel is in 2017 beëindigd.

De veroordeling van B. leunde vooral op bevindingen van deskundigen, die concludeerden dat het slachtoffer zichzelf niet gedood kan hebben, maar dat iemand anders dat moet hebben gedaan.

Zowel B. als zijn partner kampte destijds met psychiatrische problemen. Of het slachtoffer zichzelf van het leven heeft beroofd laat het OM in het midden, omdat dit scenario niet bewezen hoeft te worden. Het kan ook heel goed zo zijn dat de vrouw iets uit haar hals wilde wegsnijden, al dan niet onder invloed van waandenkbeelden.

Advocaat Pieter van der Kruijs streed jarenlang voor vrijspraak (archieffoto 2011: ANP).
Advocaat Pieter van der Kruijs streed jarenlang voor vrijspraak (archieffoto 2011: ANP).

Advocaat liet zich opnieuw beëdigen
De advocaat van B., Pieter van der Kruijs, is altijd overtuigd geweest van de onschuld van zijn cliënt. De raadsman is inmiddels gepensioneerd, maar heeft zich opnieuw als advocaat laten beëdigen om B. te kunnen bijstaan in het proces bij het Arnhemse hof. "Deze zaak dient als voorbeeld van hoe het in de rechtspraak niet moet", aldus de raadsman.

Van den Hoogen was voor B. 'de grote liefde van zijn leven', zei Van der Kruijs, hij had geen enkele reden haar iets aan te doen. Volgens B. hebben politie en justitie geleden aan 'tunnelvisie'. De zaak heeft hem 'voor het leven getekend', zei hij maandag voor het hof. "Mijn leven is me afgenomen." Hij raakte tijdens de zitting meermaals door emoties overmand.

Van der Kruijs heeft daar alle begrip voor. "Als je 22 jaar niet bent geloofd, behandelen mensen je ook zo. Dan zeggen ze: 'Daar moet je uit de buurt blijven.'" Als B. daadwerkelijk wordt vrijgesproken, krijgt hij daar een forse schadevergoeding voor. Al heeft advocaat Van der Kruijs het daar nog niet met zijn cliënt over gehad.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!