Grote opknapbeurt voor azc in Budel 'om veiligheid te vergroten'

26 augustus 2022 om 12:45 • Aangepast 27 augustus 2022 om 09:09
nl
Het asielzoekerscentrum (azc) in Budel krijgt een grote opknapbeurt. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hopen dat daardoor de leefbaarheid van het azc verbetert en dat de gevoelens van onveiligheid in de omliggende dorpen afnemen. Partijen in de gemeenteraad zijn niet blij met de aankondiging over de verbouwing.
Profielfoto van ANP/Alice van der Plas
Geschreven door
ANP/Alice van der Plas

De opknapbeurt moet volgens het COA helpen om de langdurige overlast in de omgeving terug te dringen. Na een aantal van steekpartijen op het terrein van het azc, was er het begin van dit jaar al een noodverordening, zodat bewoners en bezoekers preventief konden worden gefouilleerd.

In juli beloofde Van der Burg tijdens een werkbezoek dat er geïnvesteerd zou worden om de rust te herstellen. Afgelopen week heeft de staatssecretaris een plan van aanpak van het COA en de bijbehorende begroting goedgekeurd.

De gemeente Cranendonck, waar Budel bij hoort, wil dat het azc in 2024 dichtgaat, maar Van der Burg wil dat het centrum langer openblijft. De staatssecretaris ziet in dat het eerst nodig is om de rust te herstellen voordat daarover gepraat kan worden.

"Opknapbeurt geen invloed op besluit wanneer Budel gaat sluiten"

De opknapbeurt die nu van start gaat heeft volgens het COA geen invloed op een besluit over wanneer Budel gaat sluiten. Het COA gaat de woongebouwen op het azc moderniseren. De entree van het terrein krijgt een opknapbeurt en er komt mogelijk een winkel voor bewoners op het terrein.

Er is al een nieuw hek rondom het terrein geplaatst. Ook zijn er meer beveiligers aangesteld en worden er meer kamercontroles gehouden. De asielprocedure van overlastgevers wordt versneld afgehandeld. Straatcoaches houden de omgeving in de gaten.

"Dit is qua timing enorm misplaatst"

Fractievoorzitter Jordy Drieman van de Cranendonckse VVD-fractie is niet te spreken over de aankondiging van de opknapbeurt. "Dit is qua timing enorm misplaatst. Er is al onrust in het dorp over de vraag of wij gedwongen kunnen worden om het asielzoekerscentrum open te houden. En na acht jaar niks doen, komt er nu ineens het bericht dat het opgeknapt wordt."

Drieman gaat er niet vanuit dat de opknapbeurt een voorbode is van eventuele dwang om het asielzoekerscentrum open te houden. "Maar het laat wel zien hoe onbetrouwbaar het COA is. Ze wilden eerst geen investeringen doen voor een korte termijn, maar nu komt er ineens een grote verbouwing."

"Ik heb hier wel een onderbuikgevoel bij"

Ook fractievoorzitter Martien Beliën van de grootste partij Elan is niet blij met de aankondiging van de verbouwing. "Ik ben hier niet gelukkig mee. Ze gooien het op veiligheid. Misschien dat het intern wel scheelt, maar voor Cranendonck zelf zie ik dat niet. Wellicht dat de winkel wel bijdraagt, dat mensen niet meer naar het dorp hoeven."

Ook Beliën heeft geen aanwijzingen dat een gedwongen opening van het azc ophanden is. "Ze zeggen dat het er niets mee te maken heeft, daar moet ik dan vanuit gaan. Maar ik heb er wel een onderbuikgevoel bij."

Paul Coenegracht van het CDA voelt zich niet overvallen door de opknapbeurt. "Het klinkt niet nieuw in de oren voor mij, de staatssecretaris wil niet praten over sluiting, maar over de mogelijkheden van Budel. Ik houd er rekening mee dat er een verzoek gaat komen om het azc open te houden, maar ik wil niet op de zaken vooruit lopen. De woorden van de staatssecretaris nu zijn dat hij vooral de gemeentes wil dwingen die in zijn ogen niets of te weinig doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.