Zonovergoten Brabantsedag in Heeze: folklore in optima forma

28 augustus 2022 om 10:20 • Aangepast 29 augustus 2022 om 09:41
nl
Twee jaar gooide corona roet in het eten en was er geen Brabantsedag, maar zondag was het eindelijk zover. Vanaf half twee trokken zestien wagens door de straten van Heeze voor de bekendste theaterparade van Brabant. Het publiek stond rijen dik langs de route. "Dit is folklore, dit wil je gewoon zien. Het enthousiasme van de deelnemers is geweldig.”
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De ontlading was groot toen de wagens deze zondag eindelijk door Heeze trokken. De deelnemers werden, na twee jaar wachten, getrakteerd op een enorm applaus en een megadosis enthousiasme.

Het publiek raakte het meest in vervoering door de creatie van Vriendenkring De Rijten. Deze deelnemers wonnen de Omroep Brabant-publieksprijs met een score van maar liefst 8,9. Zij maakten een kleurrijke wagen, die de kinderlijke fantasie van de toeschouwer prikkelde. Een ode aan schilder Jan Cobbaert.

Bezoekers zitten al vroeg klaar
Veel bezoekers zochten zondag al vroeg een plekje. Zo ook Lonneke van Neerven uit Beek en Donk. Zij had zich - om tien uur 's ochtends - als een van de eerste bezoekers langs de route genesteld. Voor de beste plekken is dat volgens haar zeker nodig. "Dit doen we al jaren. Het is gewoon geweldig om allemaal te zien. Jong en oud doen mee, zelfs kleine kinderen."

Gewapend met een haakwerkje en een thermoskan koffie waakte Lonneke over haar stoelen. Op die manier kwam ze de tijd wel door tot de start van de parade.

Lonneke zit al op tijd klaar voor de 63e Brabantsedag (foto: Raymond Merkx).
Lonneke zit al op tijd klaar voor de 63e Brabantsedag (foto: Raymond Merkx).

Marian de Weijer (70) uit Tilburg was zelfs nog wat eerder van de partij. Zij zat al om acht uur langs het parcours. Met koelboxje en eigen stoelen. Als 'buitenstaander' moet je er volgens haar wel op tijd bij zijn.

"De bewoners hier hebben de stoelen vannacht al buiten gezet“, legde ze uit. Met inmiddels negen jaar ervaring laat ze zich niet meer verrassen. “Ik hou van Brabant. Dit is folklore, dit wil je gewoon zien. Het enthousiasme van de deelnemers is geweldig.”

Ook Marian was er al op tijd bij (foto: Raymond Merkx).
Ook Marian was er al op tijd bij (foto: Raymond Merkx).

De meest opvallende bezoeker was misschien wel de 71-jarige Wiebe van Iersel uit Tilburg. Volledig in het rood-wit geblokt trok hij door Heeze. “Ik doe eens gek op m’n oude dag”, glundert hij. “Mijn vrouw heeft dit pak gemaakt. Heel Brabants en leuk, toch?”

Normaal loopt hij mee als eenling in de carnavalsoptocht van Tilburg, D'n Opstoet. Met dit pak won hij de eerste prijs. Nu wil Wiebe de boel in Heeze wat opleuken.

Wiebe geheel in stijl (foto: Raymond Merkx).
Wiebe geheel in stijl (foto: Raymond Merkx).

'Met verve'
Het thema van de 63e Brabantsedag was 'met verve'. Een knipoog naar de rijke Brabantse geschiedenis op het gebied van schilderkunst, maar zeker ook een eerbetoon aan alle wagenbouwers en vrijwilligers die elk jaar 'met verve' werken aan hun bijdrage aan de parade.

Dirk Verhoeven was regisseur van Bijna Brabantsedag, de speciale zomerserie van Omroep Brabant die vooruitblikt op de Brabantsedag. Volgens hem leende het thema dit jaar zich uitstekend voor de historische theaterparade. "Het thema mag heel breed genomen worden. De bouwgroepen hebben ieder een schilderij gekozen waardoor ze zich moeten laten inspireren. Maar daarin zijn ze heel vrij. Ze mogen er echt zelf iets van maken. Zo is er een groep die een schilderij van De Peel heeft gekozen, maar als thema 'vervuiling in de natuur' gebruikt."

'Sociale binding'
Het programma gaat ook in op de rol van de Brabantsedag in het dorp Heeze, waar het evenement traditioneel wordt gehouden. "Het is mooi om te zien dat een groot deel van Heeze zich voor de Brabantsedag inzet", zei Verhoeven hierover. "Iedereen in het dorp doet en laat er iets voor. Dat geeft echt een mooie sfeer. Er is sociale binding."

Kijk hier de hele live-uitzending van de Brabantsedag terug. En hier is vanaf kwart voor zes vanavond de halfuur durende samenvatting met hoogtepunten te zien.

De theaterparade startte om half twee vanaf het industrieterrein De Poortmannen. De wagens trokken vervolgens over de Ginderover, Jan Deckersstraat, Kapelstraat, Geldropseweg en eindigde in de Pastoor Spieringslaan. In totaal staat de Brabantsedag garant voor ruim twee uur kijkplezier. Omroep Brabant zond in de aanloop naar de Brabantsedag de zomerserie Bijna Brabantsedag uit.

Heeze stroomt vol voor de Brabantsedag (foto: Raymond Merkx).
Heeze stroomt vol voor de Brabantsedag (foto: Raymond Merkx).
Een prachtig plekje langs de route (foto: Raymond Merkx).
Een prachtig plekje langs de route (foto: Raymond Merkx).
Velen hebben hun stoelen al op tijd klaargezet (foto: Raymond Merkx).
Velen hebben hun stoelen al op tijd klaargezet (foto: Raymond Merkx).
Heeze maakt zich op voor Brabantsedag (foto: Raymond Merkx).
Heeze maakt zich op voor Brabantsedag (foto: Raymond Merkx).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.