Video

Militairen met gasmaskers en zware pantservoertuigen bij station in Tilburg

31 augustus 2022 om 16:56 • Aangepast 1 september 2022 om 14:17
nl
Millitairen met gasmaskers, zware pantservoertuigen en soldaten. Wie woensdag langs de parkeerplaats bij station Tilburg Universiteit kwam, moet haast wel gedacht hebben dat er iets ernstigs aan de hand was. Specialisten van het leger waren bezig met het onschadelijk maken van een koffertje met chemicaliën. Gelukkig was het een oefening.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Het zou een fragment uit een spannende film kunnen zijn. Een koerier heeft het verdachte koffertje achtergelaten, waaruit gevaarlijke chemicaliën voor oorlogsvoering lekken. Het is aan de specialisten van defensie om het koffertje onschadelijk te maken.

"Het is een realistisch scenario", zegt luitenant Dennis. Een verkenningsteam gaat de boel verkennen en daarna wordt de omgeving weer veilig gemaakt. "Wat zij doen is hartstikke gevaarlijk werk, maar daarvoor hebben ze gelukkig de juiste beschermde kleding. Onderschat zeker niet wat giftige gassen met mensen kunnen doen".

"Wij hebben de taak om 24 uur per dag paraat te zijn."

Maar is het echt realistisch dat zo'n koffertje met chemicaliën gevonden wordt in Tilburg? "Als ik het eerlijk mag zeggen is dat in Tilburg nog niet zo heel waarschijnlijk. Maar bijvoorbeeld na een plofkraak zou best eens een chemische stof gevonden kunnen worden. Dat is altijd realistisch", zegt Dennis.

Tot nu toe heeft de speciale defensie-eenheid uit Oirschot 'in het echt' nog geen chemicaliën onschadelijk hoeven te maken. "Wij hebben de taak om 24 uur per dag paraat te zijn. Er kan ook iets misgaan bij fabrieken waar chemische stoffen liggen opgeslagen of bij lekkages", vertelt Dennis.

"Als wij oefenen hoor ik alleen positieve geluiden om mij heen."

"De oorlog in Oekraïne toont maar weer eens aan dat wij een realistisch scenario zoals hier moeten trainen. We zien dat de strijd zich daar grotendeels in steden afspeelt en daarom is het goed om een keer in een stad te oefenen."

De oefening is ook bedoeld om het publiek te laten zien dat het leger actief en relevant is. "Het beeld van defensie is sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne flink gekanteld. Daarvoor waren er ook mensen die vonden dat een leger min of meer overbodig is. Dat is nu totaal anders. Als wij oefenen hoor ik alleen positieve geluiden om mij heen. Mensen toeteren en zwaaien. Ik denk dat de relevantie van defensie is wel weer is aangetoond."

Met gasmaskers in actie (Foto Max Mostert defensie)
Met gasmaskers in actie (Foto Max Mostert defensie)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!