Omgekomen commando in Amerika is Simmie Poetsema (26)

31 augustus 2022 om 18:20 • Aangepast 1 september 2022 om 18:24
nl
De militair die afgelopen weekend om het leven kwam bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Indianapolis is de 26-jarige Simmie Poetsema. De korporaal der 1e klasse, commando bij de kazerne in Roosendaal, raakte zwaargewond door de kogels die werden afgevuurd en overleed later in de nacht. Het lichaam van Poetsema wordt nog deze week naar Nederland gebracht.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Ook twee andere commando's raakten gewond bij de schietpartij, die plaatsvond in de vrije tijd van de militairen. De 22-jarige Shamar Duncan is opgepakt als verdachte. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een groepje mensen dat die avond uit was op ruzie. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die zijn ingezien door de lokale krant The Indianapolis Star.

'Strap'
Een getuige zou van de overkant van de straat hebben gezien dat het groepje van Duncan eerder ruzie zocht met een groepje andere mannen en een van hen duwde, zo is te lezen in de krant. Dit groepje liet zich echter niet provoceren, waarna Duncan en zijn maten het bij de Nederlandse commando's probeerden.

Volgens de getuige werd een van de ruziezoekers neergeslagen, waarna een andere riep dat hij een 'strap' zou halen, straattaal voor een vuurwapen. De groepjes gingen uit elkaar en even later vond de schietpartij plaats.

Iemand die vooral anderen wilde helpen
Poetsema stond bij zijn korps bekend als iemand die vooral anderen wilde helpen. Zo bewees hij zijn eenheid grote diensten toen hij naar het Afghaanse Kabul werd gestuurd voor de evacuatie-opdracht vorig jaar.

Terwijl de chaos rond het vliegveld opliep was het onder andere Poetsema die op inventieve wijze een nieuwe toegangsweg naar de luchthaven creëerde. Daardoor waren de commando’s in staat honderden Nederlandse staatsburgers en Afghanen te evacueren.

Minuut stilte bij de groene baretten
Op de thuisbasis van de commando’s in Roosendaal hebben de groene baretten uitvoerig stilgestaan bij het verlies van hun maat. Er is onder meer een minuut stilte gehouden. Verder is er een stilteplek ingericht. Daar is afgelopen dagen veel gebruik van gemaakt.

Voorafgaand aan de schietpartij zou er een vechtpartij zijn geweest in een bar. Dat maakte de burgemeester van de Amerikaanse stad eerder bekend, zo meldden lokale media.

'Ruzie in een bar'
Volgens burgemeester Joe Hogsett heeft de politie 'een goed beeld' van wat er zich heeft afgespeeld. "Zoals ik het begrijp was er een ruzie in een bar, waarna de Nederlandse militairen teruggingen naar hun hotel. Ik weet niet precies wat ze samen buiten deden, maar er is mij verteld dat ze werden beschoten vanuit een voorbijrijdend voertuig en dat er daardoor drie slachtoffers vielen."

De Nederlandse commando's zijn op oefening in de staat Indiana. In het hotel waar de schietpartij plaatsvond, verbleven meer Nederlandse commando's.

De lokale politie doet onderzoek naar de schietpartij. Verder zijn drie rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee naar Indianapolis gereisd om zelf informatie in te winnen.

LEES OOK:

Schietpartij kostte commando het leven, verdachte (22) opgepakt

Commando van kazerne in Roosendaal overleden na schietpartij in VS

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!