Iris is de nieuwe achtbaantester van Nederland: 'Ik kan niet wachten!'

31 augustus 2022 om 19:32 • Aangepast 1 september 2022 om 14:24
nl
Voor de 31-jarige Iris Lub uit Tilburg is een rit in de achtbaan het ultieme tijdverdrijf: hard gaan met uitdagende loopings, bliksemsnelle bochten en steile afdalingen. Nu kan ze van haar hobby haar werk maken, want ze is gekozen tot Achtbaantester van Nederland.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Als klein meisje van 6 was Iris al bij de meest ijzingwekkende attracties te vinden op de kermis, waar een normaal mens spontaan bibberknieën van krijgt. "Ik stapte altijd enthousiast in de katapult waarbij je met een rotvaart werd gelanceerd", herinnert ze zich. "En dan stonden mijn klasgenootjes altijd vol verbazing te kijken, zo van: wat doet zij nou?"

Iris woonde tot voor kort in Enkhuizen en was zo vaak als ze kon bij Walibi Holland te vinden. "Samen met een vriendin ging ik alle achtbanen af", vertelt ze. "Als we dan in de rij stonden, zeiden we altijd tegen elkaar: 'Wat zou het toch mooi zijn als we onze mening over die ritjes konden geven, een objectieve beoordeling waar mensen echt iets aan hebben'."

Toen ze de vacature van Achtbaantester 2022 zag staan, besloot ze meteen te reageren. "Ik hou van keihard gaan in de achtbaan, het maakt me zo gelukkig. Dit is wat het is, niets meer en niets minder. En blijkbaar waren ze onder de indruk van mijn enthousiasme, want ik kreeg de baan!"

Als achtbaantester bezoekt Iris de komende tijd alle zeven parken in Nederland: de Efteling, Drievliet, Duinrell, Slagharen, Walibi Holland, Hellendoorn en Toverland. Ze mag ook iemand meenemen voor alle ritjes.

"Ik kan zo tien keer achter elkaar als het moet."

De achtbanen worden door haar op basis van verschillende criteria beoordeeld. "Ik kan niet wachten", lacht ze. "Zo'n rit geeft me een euforisch gevoel. Echt, ik kan zo tien keer achter elkaar als het moet."

In het dagelijkse leven heeft Iris een baan die wat minder voor adrenaline zorgt. "Ik werk bij een grote bouwmarkt en verkoop boormachines. Maar dat is ook heel leuk, hoor!"

"Bij Joris en de Draak zitten lekker veel gekke bochten, dat is fantastisch."

Twee maanden geleden verhuisde Iris naar Tilburg, op een steenworp afstand van de Efteling. "Mooier kan gewoon niet", glundert ze. Ze heeft ook al een favoriete achtbaan. "Joris en de Draak is m'n favoriet. Er zitten lekker veel gekke bochten in en voor een houten achtbaan vind ik 'm echt ontzettend hard gaan. "

Bij Walibi Holland is de Goliath de achtbaan waarvoor ze steeds opnieuw aansluit in de rij. Hij gaat een snoeiharde 106 kilometer per uur en is de snelste achtbaan van de Benelux. Hij is bijna 50 meter hoog. "Je gaat superhoog de lucht in om vervolgens naar beneden te knallen. Ik heb er gewoon geen woorden voor, zo gaaf."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.