Boswachter schrikt zich kapot na Peelbrand: 'Groene oase nu zwartgeblakerd' - Omroep Brabant
Video

Boswachter schrikt zich kapot na Peelbrand: 'Groene oase nu zwartgeblakerd'

1 september 2022 om 15:15 • Aangepast 2 september 2022 om 09:57
nl
Wachten op privacy instellingen...
Een dag na de grote brand in De Peel rookt het hier en daar nog flink. Af en toe laaien nog wat vlammen op, maar de brand is onder controle. Boswachter Erik Schram schrikt ervan als hij voor het eerste weer een rondje doet door ‘zijn’ natuurgebied: “Dit is een kleine ramp voor de natuur.”
Profielfoto van Cor BoumaProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

180 brandweerlieden werden woensdag ingezet om de vuurzee te bestrijden in De Peel. Waar het vuur is ontstaan is wel duidelijk. Vanaf de Zwarte Plakweg in het Limburgse America is uiteindelijk een gebied van 40 hectare afgebrand.

"Het gebied waar je van houdt is ineens helemaal verbrand."

Vanuit zijn auto wijst Erik Schram op de natuur die er zwartgeblakerd bij ligt. “Normaal is het hier een groene oase in deze tijd met veel gras en berkenbomen. Nu helemaal zwart. Hartstikke zonde. Het is altijd schrikken zo’n natuurbrand. Het gebied waarvoor je zorgt en waar je van houdt is ineens helemaal verbrand. Verschrikkelijk om dat te zien. Dit kun je wel een kleine ramp noemen.”

De brandweer had z’n handen vol aan de brand. Schram heeft vooral zorgen over de natuur. “Dieren die konden vluchten, zoals reeën, dassen en vogels zijn gevlucht en keren nu zelfs alweer terug. Maar kleine dieren als amfibieën en reptielen zijn verbrand.”

Twee jaar geleden brandde ruim 700 hectare van De Peel af. Volgens Schram zijn daar wel lessen uit getrokken. “Er zijn nu opstelplaatsen voor brandweerwagens, we zorgen dat het gebied natter blijft, want natte natuur brandt niet. Maar de laatste tijd was het zo droog en dan is er natuurlijk altijd het gevaar van een brand.”

“Over een jaar zul je zien dat veel kleinere planten weer zullen groeien. Dat is de veerkracht van de natuur”, kijkt Schram vast vooruit. “Maar je blijft de schade van de brand nog jaren zien.”

De brandweer wist het vuur tegen te houden op de stoplijn (blauwe lijn)..
De brandweer wist het vuur tegen te houden op de stoplijn (blauwe lijn)..

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.