Eik in Den Hout is 500 jaar ouder dan gedacht en misschien zelfs de oudste

6 september 2022 om 06:12 • Aangepast 15 september 2022 om 16:28
nl
De oudste eikenboom van Nederland staat hoogstwaarschijnlijk in Den Hout. Het gaat om de Heilige Eik, een gehavende boom die er niet zo bijzonder uitziet, en waarvan altijd werd gedacht dat-ie hooguit driehonderd jaar oud is. Uit onderzoek blijkt nu dat de eik 'een oeroude veteraan' is en tussen de zes- en achthonderd jaar oud moet zijn.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Joris Hellevoort, boswachter bij het Utrechts Landschap, dook in de geschiedenis van de bejaarde eikenboom, meldt Trouw dinsdag. Hij deed dat voor zijn boek 'De wortels van ons land, cultuurgeschiedenis van 21 beroemde bomen', dat deze maand verschijnt.

'Plantjaar rond 1250'
"Het plantjaar zal rond 1250 moeten liggen. Zeker weten doen we het nooit, maar de eik van Den Hout is tussen de zeshonderd en achthonderd jaar oud", concludeert de boswachter.

Hellevoort ontdekte in een museum een prent van kunstschilder Paul Tétar van Elven uit 1877, waarin de indrukwekkende vervallen eik te zien is. Toen al bevond de boom zich in een vervallen, veterane staat. Dit is de laatste levensfase van een eik, die heel lang kan duren, aldus de boswachter.

Plaatsje opschuiven
De Heilig Eik van Den Hout eindigde eerder op nummer vijf bij de wedstrijd van de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Brabant.

Twee andere eikenbomen waarvan altijd werd gedacht dat ze de oudste zijn van Nederland, schuiven nu een plaatsje op op de lijst. Het gaat om de Duizendjarige eik van Doornenburg in Gelderland, die op zeshonderd jaar wordt geschat, en De Kroezenboom in het Overijsselse Fleringen, die vermoedelijk vijfhonderd jaar is.

LEES OOK: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: dit is de mooiste boom van Brabant

Joris Hellevoort, boswachter bij het Utrechts Landschap, dook in de geschiedenis van de bejaarde eikenboom.
Joris Hellevoort, boswachter bij het Utrechts Landschap, dook in de geschiedenis van de bejaarde eikenboom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!