Larfjes maken voetbal- en rugbyvelden onbespeelbaar

7 september 2022 om 07:00 • Aangepast 15 september 2022 om 16:55
nl
Piepkleine larfjes teisteren voetbalvereniging Internos in Etten-Leur. Zogeheten engerlingen, oftewel de larven van de meikever, doen zich te goed aan de wortels van het gras. Aanwezige kauwen doen er daarna nog eens een schepje bovenop door het gras om te woelen op zoek naar de larven.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Op de speelvelden zitten grote kale plekken, waar de dieren ongestoord hun gang gaan. Vrijwilliger Wim van den Bemt ziet het met lede ogen aan: “Het moet nu niet veel erger meer worden, want dan hebben we echt een probleem. Kijk daar heb je die vogels weer. Het zijn inderdaad gewoon vliegende mollen. Erg hè.”

De gemeente zet als eigenaar van het terrein alles op alles om de schade te beperken: De aangetaste plekken worden uitgegraven, opgevuld met nieuwe aarde en ingezaaid. Het is geen gemakkelijk klusje omdat de larven vanwege de hoge temperaturen steeds weer naar boven komen.

"Wanneer het moet worden afgelast, zou dat pas echt een valse start zijn."

Komend weekend gaat de competitie bij VV Internos van start. Wim hoopt dat de grasmat bespeelbaar is. “We wachten maar af wat het commentaar wordt van de spelers. Wanneer het moet worden afgelast, zou dat pas echt een valse start zijn.”

Overigens is VV Internos niet de enige club die worstelt met het larvenprobleem. Ook bij andere voetbalverenigingen en de rugbyclub zijn de larfjes spelbreker. De gemeente houdt de landelijke ontwikkelingen voor de bestrijding ervan goed in de gaten. Wanneer het de komende periode iets kouder wordt, zullen naar verwachting de engerlingen dieper de grond in verdwijnen, buiten het bereik van de kauwen.

"Ik kan hier toch niet 24 uur per dag gaan zitten."

“Het zal gewoon zijn tijd moeten hebben”, aldus Wim van den Bemt die rekent op een goede afloop. Of hij ondertussen zelf de kauwen niet kan verjagen? “Ik kan hier toch niet 24 uur per dag gaan zitten. We zijn hier al heel wat uurtjes per week. Goed is goed, hè.”

De vrijwilligers Wim van den Bemt, Piet Koevoets en Peter Mathijssen binden de strijd aan tegen de larven van de meikever (foto: Erik Peeters)
De vrijwilligers Wim van den Bemt, Piet Koevoets en Peter Mathijssen binden de strijd aan tegen de larven van de meikever (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.