Chauffeurs van bussen leggen de hele dag het werk neer in Brabant

8 september 2022 om 06:16 • Aangepast 19 september 2022 om 15:58
nl
Mensen die deze donderdag met de bus willen reizen, moeten rekening houden met uitval. Voor de derde dag op rij is er een regionale staking in het streekvervoer. Ditmaal leggen medewerkers van de regionale vervoersbedrijven in Brabant, Gelderland en Limburg het werk neer. Dit betekent ook dat de Arriva-treinen tussen Nijmegen en Roermond, door het Land van Cuijk, niet rijden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ze doen dit in een poging om een betere cao af te dwingen. Vervoersbedrijven Arriva en Hermes waarschuwen voor verstoringen en het wegvallen van bus- en treinverbindingen. Om kwart voor negen donderdagmorgen meldde Hermes dat een deel van de buschauffeurs in Zuidoost-Brabant inderdaad staakt.

FNV-bestuurder Marijn van der Gaag verwacht een grote stakingsbereidheid. Onze verslaggever die donderdagochtend in Eindhoven was, had het idee dat de actie bij de meeste reizigers wel bekend was. Hij noemde de situatie op busstation Neckerspoel 'licht chaotisch'.

Gevolgen voor vervoer PSV-fans
De 24-uurs staking heeft onder meer gevolgen voor de bussen van Hermes, die rijden vanuit Eindhoven, Helmond, Reusel en Valkenswaard. Hermes vraagt PSV-supporters om naar alternatief vervoer te kijken als ze donderdagavond naar het Philips Stadion willen. De Eindhovense club speelt dan een Europa-Leaguewedstrijd tegen het Noorse FK Bodø/Glimt. De vervoerder geeft aan overlast op de buslijnen naar het stadion zoveel mogelijk te willen voorkomen. Op de site van Hermes staat meer informatie.

Vervoerder Arriva waarschuwt reizigers in Brabant en Limburg rekening te houden met verstoringen en uitval van bussen en treinen. In Gelderland denkt de vervoerder de normale dienstregeling te rijden.

Wachten op privacy instellingen...

FNV achter de acties
De werkgevers en bonden in het streekvervoer zijn al enige tijd aan het onderhandelen over een nieuwe cao. De werkgevers hebben op 4 februari een eindbod aan de vakbonden CNV Vakmensen en FNV voorgelegd. De leden van CNV Vakmensen hebben met dat eindbod ingestemd. FNV wil nog niet akkoord gaan en houdt regionale en landelijke 24-uursstakingen.

Zo legden ov-medewerkers in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland dinsdag het werk neer. Woensdag werd gestaakt in de provincies Utrecht en Noord-Holland, vrijdag gebeurt dat in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Landelijke staking
Op vrijdag 16 september is er een landelijke staking in het streekvervoer. Op die dag is het de bedoeling dat er nergens streekbussen en regionale treinen rijden. Voor vrijdag hebben de Nederlandse Spoorwegen aangekondigd dat er dan nergens treinen rijden, behoudens die onder meer in het Land van Cuijk waar Arriva het treinvervoer organiseert.

LEES OOK: Geen treinen in de hele provincie op vrijdag door staking bij NS

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!