Burgemeester Jorritsma benoemd tot ereburger van Eindhoven tijdens afscheid

12 september 2022 om 21:34 • Aangepast 13 september 2022 om 21:42
nl
John Jorritsma is maandagavond, tijdens zijn afscheid als burgemeester van Eindhoven, verrast met het ereteken van de stad. Jorritsma geldt nu als ereburger. Ook kreeg hij een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet.
Profielfoto van Studio 040
Geschreven door
Studio 040

Dat gebeurde tijdens een speciale raadsvergadering, zo meldt Eindhovense omroep Studio040. Tijdens de vergadering nam Jorritsma officieel afscheid na zes jaar burgemeesterschap. Dinsdag neemt oud-minister Jeroen Dijsselbloem het stokje over en wordt hij geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Eindhoven.

Ereteken
Het ereteken kreeg Jorritsma toegekend door de gemeenteraad 'voor zijn inzet voor de stad en haar inwoners'. Zo was er maandagavond veel lof voor zijn rol bij de erkenning van de hightech-regio Brainport. Daarnaast werd Jorritsma maandag geprezen om zijn pleidooi om meer oog te hebben voor kwetsbare wijken in de stad én voor zijn optreden tijdens de coronacrisis.

John Jorritsma ontving naast het ereteken ook nog een koninklijke onderscheiding en werd maandagavond benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Commissaris van de koning Ina Adema was aanwezig om de onderscheiding op te spelden bij de toekomstig oud-burgemeester.

Jorritsma is de 64ste ereburger van Eindhoven. Het ereteken van de stad Eindhoven is de hoogste onderscheiding die Eindhoven kent. De gemeenteraad kent deze onderscheiding toe als dank voor uitzonderlijke verdiensten voor de Eindhovense gemeenschap. Ontvangers van het ereteken mogen zich ereburger van de stad noemen.

LEES OOK: Nieuwe burgemeester moet werken aan sociaal en leefbaar Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!