'Zorgen over innige contacten Ridouan Taghi en Mohammed B. in EBI'

17 september 2022 om 07:15 • Aangepast 29 september 2022 om 09:31
nl
Justitie is bezorgd over de innige contacten tussen Ridouan Taghi en Mohammed B., die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Dat is te lezen in De Telegraaf. De twee waren bij elkaar gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Ridouan Taghi wordt gezien als kopstuk van de Mocro-maffia in Nederland. Hij wacht in de EBi in Vught op zijn proces. Mohammed B. kreeg levenslang vanwege de moord op filmmaker Theo van Gogh in 2004.

De Telegraaf meldt dat B. werd overgeplaatst omdat de contacten volgens justitie te innig waren. Sindsdien sturen de twee brieven met Koranverzen naar elkaar, waarin volgens justitie mogelijk gecodeerde boodschappen zijn verwerkt. Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) eist onmiddellijk ingrijpen van de minister.

'Contact kan worden gestopt'
Volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is het juridisch mogelijk om contact binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, bijvoorbeeld tussen criminelen zoals Ridouan Taghi en Mohammed B., stop te zetten. Of dit ook al is gebeurd, kan een woordvoerder van de minister niet zeggen.

Volgens Weerwind wordt 'geen maatregel geschuwd' in de strijd tegen georganiseerde misdaad, maar voorbeelden geeft zijn woordvoerder niet. De minister komt 'op korte termijn met een voorstel voor meer toezichtsmaatregelen en indien noodzakelijk aangescherpte wetgeving', laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Amalia en Mark Rutte
De politie en het Openbaar Ministerie zouden zich verder grote zorgen maken over de veiligheidssituatie van kroonprinses Amalia en minister-president Mark Rutte na nieuwe signalen dat kopstukken van de Mocro-maffia het op een van hen zou hebben voorzien.

Beveiligingsmaatregelen zouden aanzienlijk zijn opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.