Webcamafperser Aydin C. hoort deze week zijn straf in zaak Amanda Todd

20 september 2022 om 12:15 • Aangepast 20 september 2022 om 13:19
nl
Aydin C. uit Tilburg hoort deze week in Canada zijn straf in de zaak rond Amanda Todd (15). De Canadese tiener maakte een eind aan haar leven nadat ze was afgeperst met seksueel getint beeldmateriaal. Een filmpje dat Todd op YouTube zette en waarin ze haar wanhoop uitsprak, maakte haar zaak wereldnieuws.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Een Canadese jury oordeelde in augustus dat Aydin C. schuldig is aan onder meer het online afpersen van de tiener, intimidatie en het bezit van kinderporno. De Tilburger die alle schuld ontkent, is niet vervolgd voor de dood van de tiener. De rechtbank moet nu bepalen wat zijn straf is. De zwaarst mogelijk straf in deze zaak is levenslang.

Het is niet duidelijk hoeveel tijd de rechtbank uittrekt om de straf te bepalen. Maar de verwachting is dat C. later deze week zijn straf hoort, zo meldt de Canadese omroep CBC. De twaalf juryleden kwamen in augustus binnen een dag tot hun oordeel.

YouTube-video
Het meisje maakte uit wanhoop een einde aan haar leven, nadat ze drie jaar online was lastiggevallen door de Nederlander. De YouTube-video van bijna 9 minuten werd na haar dood miljoenen keren bekeken en bracht een maatschappelijk debat op gang over cyberpesten en de gevaren voor jongeren op het internet.

C. werd in 2020 uitgeleverd aan Canada. Hij was eerder in Nederland tot bijna elf jaar cel veroordeeld voor digitale stalking, afpersing en andere zedendelicten. Zijn slachtoffers waren vooral meisjes, maar ook homoseksuele mannen. De rechtbank achtte bewezen dat C. het vertrouwen van zijn slachtoffers won en ze vervolgens overhaalde om seksueel getinte foto's te sturen. Met die beelden perste hij ze af.

Omroep Brabant maakte een documentaire over de zaak Amanda Todd:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!