Patiënte krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek - Omroep Brabant

Patiënte krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek

21 september 2022 om 15:23 • Aangepast 22 september 2022 om 15:07
nl
Een voormalige secretaresse op de spoedhulp van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal heeft jarenlang in het medisch dossier van de ex-vrouw van haar man gekeken. Ze had daar volgens de rechtbank in Breda geen goede reden voor. De rechter vindt dat het ziekenhuis de privacy van de patiënte beter had moeten bewaken. Daarom moet het ziekenhuis deze vrouw een schadevergoeding van 2000 euro betalen. De secretaresse is inmiddels ontslagen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens de rechtbank in Breda is het ziekenhuis als werkgever aansprakelijk voor het handelen van de secretaresse en had ze de patiënte beter moeten beschermen.

Medische gegevens in boek
Tussen eind juni 2014 en midden juni 2018 bekeek de medewerkster het medisch dossier van de vrouw in totaal 79 keer. De rechtbank gaat ervan uit dat de 59-jarige secretaresse uit Roosendaal vertrouwelijke informatie over de patiënte heeft gedeeld met derden.

Daardoor konden medische gegevens van de patiënte worden opgenomen in een boek dat haar ex-man schreef over hun vechtscheiding. Het boek is in eigen beheer door de ziekenhuismedewerkster uitgegeven.

Het ziekenhuis had beter moeten controleren of er sprake was van misbruik van het inzien van persoonsgegevens. De secretaresse stond hiervoor in februari terecht. Ze werd vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs was dat ze de dossiers stiekem had bekeken.

Vergeefs claim om beveiliging
De patiënte liet het er niet bij zitten en ze eiste onder meer een vergoeding voor de immateriële schade die zij heeft geleden. De rechtbank vindt dat een bedrag van 2000 euro gepast is.

De vrouw had ook schadeloos gesteld willen worden voor de kosten die ze had gemaakt om haar huis te beveiligen. De affaire heeft haar angstig gemaakt, ook is ze het vertrouwen kwijt in instanties die haar persoonsgegevens hebben. Hierin ging de rechtbank niet mee. De vrouw is na 2017 niet meer door haar ex-man lastiggevallen, zo staat in de uitspraak.

Enorme psychische gevolgen
In een reactie aan Omroep Brabant laat de man weten dat hij haar nooit heeft lastiggevallen en dat zij het was die het gezin uiteen heeft gedreven. De huwelijksproblemen en de scheiding hebben enorme psychische gevolgen voor hem gehad, zo stelt hij.

Overigens is de verspreiding van zijn boek op last van het gerechtshof in Den Bosch in februari 2019 stopgezet.

LEES OOK: Secretaresse van ziekenhuis vrijgesproken van snuffelen in dossiers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone