Ongeluk op 'shitrotonde' gooide Maaikes leven overhoop: ‘Kom met oplossing' - Omroep Brabant

Ongeluk op 'shitrotonde' gooide Maaikes leven overhoop: ‘Kom met oplossing'

21 september om 21:14 • Aangepast 22 september om 20:23
nl
Roosendaal heeft een turborotonde waar veel zware ongevallen gebeuren. Maaike de Vries kan erover meepraten. Ze liep er twaalf jaar geleden blijvend hersenletsel op, daar waar de Burgemeester Freijterslaan, Kade, Hulsdonksestraat en Wouwseweg samenkomen. De gemeente heeft in de omgeving flitspalen geïnstalleerd. Volgens Maaike is dat absoluut niet de oplossing.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door
Rochelle Moes

“Die shitrotonde heeft mijn leven veranderd”, vertelt Maaike. “Ik had een leuke baan met een goed salaris en veel carrièremogelijkheden. Tot ik op een dag naar huis fietste en in het ziekenhuis wakker werd.”

Een automobilist gaf Maaike geen voorrang, waardoor ze met haar fiets tussen zijn auto en een gekoppelde aanhanger terechtkwam. Ze liep een zware hersenschudding op en de linkerkant van haar lichaam was van top tot teen gekneusd. Het lijf herstelde langzaam, het duurde een jaar voordat ze weer kon fietsen. Maar het hersenletsel bleek onherstelbaar. Werken is niet te doen, ze is al enige jaren deels arbeidsongeschikt. Ook thuis knelt de situatie. “Ik sta in de ochtend redelijk fit op, maar als ik 's middags niet rust, kan ik 's avonds niet voor mijn zoontje koken.”

"Het is daar gewoon niet overzichtelijk. Daar gaat een flitspaal echt niks aan veranderen.”

Een aantal jaar geleden is de rotonde op de schop gegaan, maar overzichtelijker is het er volgens Maaike niet op geworden. “Ze hebben wat begroeiing weggehaald en waarschuwingsborden neergezet, maar het blijft gevaarlijk.” Automobilisten rijden de rotonde namelijk zonder fietsers op, maar mét fietsers af, die ook nog eens van twee kanten aan komen.

De gemeente Roosendaal plaatst flitspalen om de weg veiliger te maken
De gemeente Roosendaal plaatst flitspalen om de weg veiliger te maken

Vanaf maandag worden flitspalen in gebruik gesteld op de Freijterslaan bij de verkeerslichten met de Jan Vermeerlaan. Hardrijders kunnen voortaan een bon tegemoet zien. Daar moet Maaike hard om lachen. “De ongelukken gebeuren niet omdat mensen te hard rijden, maar omdat ze niet uitkijken. Het is op die rotonde gewoon niet overzichtelijk. Daar gaat een flitspaal echt niks aan veranderen.”

Dat vindt ook raadslid Selda Bozkurt van Burger Belangen Roosendaal. Zij vroeg het college al meermaals om de verkeerssituatie te veranderen. “Zet daar weer verkeerslichten neer zoals vroeger. Die flitspalen gaan echt niet helpen, maar ze willen het toch proberen. Zonde van het geld.”

De gemeente Roosendaal laat weten dat het plaatsen van in totaal drie flitspalen in overleg met politie en het Openbaar Ministerie tot stand is gekomen. "De twee flitspalen die op de Burgemeester Freijterslaan zijn geïnstalleerd, staan los van de verkeerssituatie op de turborotonde. Maar de turborotonde kan meeprofiteren van het gevolg van de werking van de flitspalen", aldus een woordvoerder.

LEES OOK:

Onveilige turborotonde weer onder vuur: ‘Nergens ter wereld zoiets gezien'

Man (85) overleden bij ongeluk in Roosendaal

Man (19) heeft net z'n rijbewijs en kan het na dollemansrit weer inleveren

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.