Tiny (71) beroofd van de sieraden van haar aan kanker overleden man
"Mijn moeder was erg geschrokken. Ze heeft na de diefstal een week lang bij mij geslapen", vertelt Angela. Ze vertelt namens haar moeder wat er gebeurd is, in de hoop dat tips leiden naar de dader of de gestolen spullen.
Angela's moeder werd op 6 augustus gebeld door een man die zich voordeed als bankmedewerker. Hij zei dat er 1200 euro van Tiny's rekening was gepind en dat alles in veiligheid moest worden gebracht. "Daar schrok mijn moeder heel erg van." Om Tiny te 'helpen' zou de beller wel even naar haar huis komen. "Ze moest haar pinpas klaarleggen in een envelop, met de pincode erop."
Diezelfde dag kwam de oplichter langs. "Volgens mijn moeder was hij heel vriendelijk. Ze had niets door." De man nam haar pinpas mee en zei dat hij ook al haar kostbare sieraden zou meenemen om in een kluis te leggen. "Hij nam ook alle sieraden die ze droeg mee en de sieradenkist waar alle spullen van mijn overleden vader in zaten."
"Ik werd helemaal lijkbleek."
Vlak daarna belde Tiny haar dochter. "Ze vertelde wat er was gebeurd en ik schrok me kapot. Ik ben meteen naar mijn moeder gegaan en heb onderweg de politie gebeld. Die was er al toen ik aankwam."
Tiny was helemaal van haar stuk toen ze erachter kwam dat ze was opgelicht. "De eerste week is ze niet meer thuis geweest. Ze heeft bij mij gelogeerd. Ze vindt het vooral heel erg dat de sieraden van mijn vader weg zijn."
De oplichter heeft ook geld gepind, maar dat is volgens Angela minder belangrijk. "Dat geld boeit niet. Mijn vader heeft kanker gehad en de ringen die hij op zijn sterfbed droeg, zijn nu weg. Wat hebben die oplichters daaraan?"
"Hoe komen ze aan haar nummer en adres?"
De dader is volgens Angela gefilmd door een bewakingscamera, toen hij geld pinde. De politie meldt dat het onderzoek nog loopt. Er is nog niemand aangehouden.
Angela heeft inmiddels wat veiligheidsmaatregelen genomen bij haar moeder, maar kan nog niet loslaten wat er is gebeurd. "Die mensen wisten dat ze alleen thuis was en geen man meer heeft. Hoe dan? En hoe komen ze aan haar nummer en adres?"
Uit onderzoeken blijkt dat dit soort oplichters vaak aan privégegevens van ouderen komt via illegale handel of een datalek. De gegevens komen bijvoorbeeld van callcenters of online winkels. De politie adviseert gegevens op bijvoorbeeld Facebook zo goed mogelijk af te schermen en wachtwoorden regelmatig te veranderen.