Voor 180.000 Brabanders worden de energiekosten een probleem

24 september 2022 om 07:00 • Aangepast 4 oktober 2022 om 15:46
nl
Meer dan 180.000 Brabanders dreigen in grote financiële problemen te komen door de snel stijgende energieprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen. Vooral in Baarle-Nassau, Rucphen en Eindhoven zijn de problemen groot. Een wijk in het Eindhovense stadsdeel Strijp spant de kroon, daar dreigt 15% van de huishoudens in de problemen komen.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Het gaat dan om huishoudens die:

  • Meer dan gemiddeld energie verbruiken (bijvoorbeeld door een slecht geïsoleerd huis)
  • Bij de 25 procent armste huishoudens horen (met maandelijks minder dan 2.000 euro te besteden)

Deze groep is met de huidige energieprijzen minimaal 400 euro per maand kwijt bij een variabel contract. Oftewel: 20 procent van hun inkomen of meer. Voorheen werd al van 'energiearmoede' gesproken als 10 procent van het inkomen besteed werd aan de energierekening. Daar komt bij dat deze groep vaak ook niet in staat is het huis extra te isoleren.

Energieplafond
Het kabinet werkt aan plannen om per 1 januari een energieplafond in te voeren, waarbij tot een bepaald verbruik een lagere prijsgarantie geldt. Voor alles daarboven moeten gebruikers dan wel de 'volle mep' betalen.

Maar dit energieplafond zou voor veel mensen wel eens te laat kunnen komen. Daarnaast verbruiken veel huishoudens aanzienlijk meer gas en elektra dan de beoogde hoogte van dat plafond.

In deze gemeenten komen gemiddeld de meeste gezinnen in de problemen:

  • Baarle-Nassau (12% van de huishoudens)
  • Rucphen (11% van de huishoudens)
  • Zundert, Halderberge en Eindhoven (9% van de huishoudens)

Bekijk hier de situatie in jouw gemeente:

Wachten op privacy instellingen...

Veel verbruik
Wat opvalt is dat een hoog gas- en elektraverbruik niet overal tot grote problemen hoeft te leiden. Zo is het gemiddelde gasverbruik in Heeze-Leende (1751 m3) en Waalre (1721 m3) hoger dan het gemiddelde van Brabant (1500 m3) en zelfs fors hoger dan het beoogde prijsplafond (1200 m3), maar omdat het inkomen hier gemiddeld hoger is vallen de problemen voor veel mensen mee.

Op wijkniveau komen hier de meeste gezinnen in de problemen:

  • Halve Maan in Eindhoven (15% van de huishoudens)
  • Centrum in Heusden (14% van de huishoudens)
  • Roosendaal Noord (14% van de huishoudens)
  • Sint Willebrord in Rucphen (14% van de huishoudens)
  • Doornakkers in Eindhoven (13% van de huishoudens)

Verantwoording
Voor dit verhaal is gebruik gemaakt van maatwerkrapportages van het CBS. Daarnaast is gebruikgemaakt van energielabels afkomstig van EP-online, de officiële database waarin energielabels zijn opgenomen.

De 2.000 euro is gebaseerd op het besteedbaar inkomen zoals gehanteerd door het CBS. Dat maandbedrag is het maximum. Voor de energierekening is het gemiddelde verbruik genomen, de groep van 180.578 Brabanders verbruikt meer dan gemiddeld energie. Veel mensen in deze groep zullen minder verdienen en meer verbruiken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.