Zo wordt voorkomen dat mensen met een stadionverbod naar de wedstrijd komen - Omroep Brabant
Video

Zo wordt voorkomen dat mensen met een stadionverbod naar de wedstrijd komen

23 september om 18:20 • Aangepast 26 september om 09:19
nl
Bij de wedstrijd van TOP Oss zijn negen supporters vrijdagavond niet welkom. Ze waren afgelopen weekend betrokken bij de rellen na de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Maar hoe zorg je nou dat die negen supporters daadwerkelijk buiten het stadion blijven? Ron Verhagen is veiligheidscoördinator bij TOP Oss en legt uit hoe dat werkt.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Ista van Galen & Imke van de Laar

Vrijdag zit Verhagen in de 'commandokamer' waar tv-schermen staan die beelden van beveiligingscamera's tonen. Daar houdt hij alles nauwlettend in de gaten. Dat begint bij de ingang. "We kijken wie door de poort binnenkomen. Onze stewards staan daar om iedereen te controleren. Daar filteren we de mensen eruit die een stadionverbod hebben."

Maar hoe vind je die negen mensen in zo'n enorme mensenmassa? Volgens Verhagen is dat in Oss niet heel ingewikkeld. "Stewards kennen heel veel supporters. Bij ons is het kennen en gekend worden. Dat maakt het wel makkelijker om ze eruit te halen. Ze spreken mensen vaak bij naam aan, daar hebben supporters vaak een hekel aan want dan zijn ze dus al bekend", vertelt Verhagen.

Ron Verhagen in de commandokamer (foto: Imke van de Laar).
Ron Verhagen in de commandokamer (foto: Imke van de Laar).

Vanuit de commandokamer kijkt Verhagen mee naar iedereen die door de poort komt. Hij heeft een lijst met de namen en foto's van mensen die en stadionverbod hebben. "Die foto's mag mag ik niet delen met de mannen bij de poort, maar de namen wel. Vaak weten ze dan al om wie het gaat."

Als de veiligheidscoördinator iemand ziet die niet naar binnen mag, dan geeft hij dat door aan de stewards. "Ik geef het signalement door, dus wat ze voor kleren aan hebben bijvoorbeeld. En dan moeten de stewards diegene eruit plukken."

Het stadion hangt vol met camera's: negen binnen en drie buiten. Verhagen kan alles zien: van de weg waar de bussen aan komen rijden tot de tribunes. "We kunnen inzoomen en foto's maken. Hier boven wordt continu op de schermen gekeken. We zijn de oren en ogen van de stewards."

Een van de twaalf camera's bij TOP Oss (foto: Imke van de Laar).
Een van de twaalf camera's bij TOP Oss (foto: Imke van de Laar).

Komt het nou toch voor dat iemand met een stadionverbod door de poort is gekomen, dan kan Verhagen diegene vanuit de commandokamer in de gaten houden. Iemand wordt dan niet meer van de tribune gehaald.

"We hebben er hier voor gekozen om iemand dan op zijn of haar plek te laten. Als je iemand eraf haalt, dan kan dat voor veel commotie zorgen. Je weet niet wat je je dan op de nek gaat halen. We sturen daarna altijd een brief naar de supporter om op gesprek te komen. Dat bespreken we wat de gevolgen zijn."

Vrijdagavond staat iedereen op scherp in het stadion. "Maar alle jongens hebben een brief gekregen waarin staat wat de voorwaarden zijn. Daar gaan ze normaal gesproken redelijk goed mee om. Maar we moeten toch alert blijven en anticiperen op wat er gebeurt. Iedereen weet vanavond wat er van hen verwacht wordt."

Verhagen hoopt op een gezellige avond zodat er aan het einde kan worden gezegd dat iedereen zijn of haar best heeft gedaan en dat alles goed is verlopen.

LEES OOK: Rellende supporters van TOP Oss krijgen een stadionverbod van een jaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone