Heksen verzamelen zich met drieduizend tegelijk in prehistorisch dorp

24 september 2022 om 19:00 • Aangepast 26 september 2022 om 10:11
nl
Alles wat te maken heeft met heksen lijkt razend populair. Het heksenfestival Heksia dat dit weekend gehouden wordt, is helemaal uitverkocht. "Voor sommige mensen zijn de rituelen die stammen uit de Keltische tijd een soort nieuw geloof", aldus Yvonne Lammers van het Prehistorisch Dorp in Eindhoven.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Bezems zijn er haast niet te vinden, maar verder is er van alles te beleven rond het thema hekserij. Workshops, kraampjes, live muziek, lezingen, demonstraties, dans en ambachten. Allemaal speciaal voor en over heksen. "Met allerlei kruiden en fijn gemalen rozijnen zijn we wierook aan het maken", vertelt Dorothee Olthof. "Dat is om de goden gunstig te stemmen."

Tientallen mensen kijken aandachtig mee hoe Dorothee bezig is met de kruiden. Veel mensen zijn ook uitgedost als heksen, met hoeden en mooie gewaden, het zijn zowel mannen als vrouwen. Bij een kraampje staat een meisje met een heksenbezem. Ze is één van de weinigen. "Ik wil heel graag vliegen, maar dat lukt niet, omdat het geen echte bezem is", vertelt ze een beetje teleurgesteld.

"Hekserij is een hele serieuze bezigheid, voor sommigen zelfs een vervanging voor het geloof."

Heksia, de magische wereld van heksen en heidenen is de persoonlijke hobby van Yvonne Lammers directielid van het Prehistorisch Dorp. "Ik ben archeoloog en altijd heel erg geïnteresseerd in de geschiedenis van heksen en heksenrij."

"Door de hele geschiedenis heen zijn er altijd mensen geweest die de toekomst konden voorspellen en die bezig waren met rituelen en kruiden. In deze tijd zijn ze er nog steeds", vertelt Yvonne. "De laatste tien jaar is alles rond heksen heel populair geworden. Er zijn enorm veel mensen bezig met hekserij. Het is een hele serieuze bezigheid, voor sommige mensen zelfs een vervanging voor het geloof."

"We zijn heksen in hart en nieren"

Erwin uit Bergen op Zoom gaat op het festival als een 'sybrisch' door het leven. Hij heeft een staf met een schedel en vogelveren, lange grijze haren en een dierenhuid over zijn schouders. "Dit is wie ik ben", zegt ie trots. "Ik ga als sybrisch heel veel festivals af en elke keer als ik dit alles aantrek dan heb ik het gevoel van 'we zijn er weer' en voel ik me helemaal in m'n element."

Twee Belgische heksen, compleet met zwart hoorntje op hun hoofd, vertellen dat ze als heks geboren zijn. "We houden van het magische, de natuur en de spreuken. We zijn heksen in hart en nieren", vertellen ze lachend.

Als u denkt, ik wil ook gaan kijken naar al de magie en hekserij, dan heeft u pech. Alle drieduizend kaarten voor het festival Heksia zijn uitverkocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!