Brandweerpakken uit Veldhoven gespot in Oekraïne

26 september 2022 om 14:20 • Aangepast 27 september 2022 om 10:13
nl
RTL-verslaggever Olaf Koens is op dit moment in Oekraïne om daar verslag te doen van de oorlog. Tijdens zijn werk kwam hij mannen in Nederlandse brandweerpakken tegen. Sterker nog: de pakken blijken afkomstig van de brandweer in Veldhoven. Zij hebben die pakken bij een inzameling gedoneerd.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Brandweer Nederland en Brandweer Zonder Grenzen hielden eerder dit jaar een inzameling van brandweermaterialen om naar Oekraïne te sturen om de collega's daar te helpen. "We hebben in maart 2022, 125 oude pakken, via een initiatief van een aantal vrijwilligers in Veiligheidsregio IJsselland, geschonken aan Oekraïne", legt de Brandweer Brabant-Zuidoost.

Het is zeldzaam dat er goede brandweerpakken overblijven. "Het komt niet vaak voor dat we goede brandweerpakken overhouden. Normaal leveren we onze afgeschreven pakken in voor het hergebruik van de stoffen." De pakken die nu in Oekraïne worden gedragen zijn in Brabant afgeschreven. "In 2017/18 hebben we in onze regio alle pakken vervangen. We hebben destijds 125 pakken bewaard als achtervang."

Die achtervang is uiteindelijk niet nodig geweest. "In de afgelopen 5 jaar hebben we geen beroep hoeven doen op deze reserve pakken. Daarom hebben we deze, via het initiatief van vrijwilligers van Veiligheidsregio IJsselland, geschonken aan Oekraïne en niet op de gebruikelijke wijze ingeleverd."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!