Video

Man schiet Cuijkse oom van ex-vriendin dood: achttien jaar cel

27 september 2022 om 14:51 • Aangepast 28 september 2022 om 14:41
nl
De man die vorig jaar in zijn woonplaats Huissen een inwoner van Cuijk doodschoot en een andere man verwondde, moet achttien jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank van Arnhem dinsdag bepaald.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het dodelijke slachtoffer was de 48-jarige oom van zijn inmiddels ex-vriendin. De man die ook door kogels werd geraakt maar dit overleefde, was haar stiefvader uit het Gelderse Wijchen.

Na de schietpartij vluchtte de dader, Rico P., het dak van zijn huis aan de Holthuizerdreef in het Gelderse dorp op. Het kostte de gealarmeerde politie uren om hem daarvan af te krijgen. De 33-jarige Rico was naar eigen zeggen zwaar verslaafd en gebruikte elke dag speed.

Veel wapens in huis
De achttien jaar cel die zijn opgelegd, hebben ook te maken met het bezit van een enorm wapenarsenaal: in het huis van de dader werden onder meer, pistolen, messen, boksbeugels, pepperspray en kogels gevonden. Ook is de man schuldig bevonden aan mishandeling van zijn vriendin en het bedreigen van een politieman.

De oom uit Cuijk en de stiefvader van de vriendin van Rico waren vorig jaar augustus naar het huis van de Huissenaar gegaan om hem te vertellen dat hij moest vertrekken. De woning stond op naam van de vrouw. Zij wilde de relatie verbreken, omdat ze volgens haar voor de zoveelste keer door hem was mishandeld.

'Wapen ging per ongeluk af'
Toen de twee binnen waren, trok Rico een wapen, maar volgens hem ging het bij een worsteling per ongeluk af. Volgens de stiefvader van zijn ex-vriendin schoot de Huissenaar gericht op het hoofd van haar oom, toen die bukte om een telefoon op te rapen die Rico hem uit de handen had geslagen.

De stiefvader sloeg op de vlucht en werd ook beschoten. Hij raakte slechts lichtgewond door een schampschot. De schutter erkende twee weken geleden, tijdens de zitting dat hij op de vluchtende stiefvader had geschoten. Hij beweerde ook dat alles ‘een groot ongeluk’ was geweest. Door het gebruik van speed had hij waanideeën.

Opzettelijk geschoten
De rechtbank meent dat vaststaat dat Rico opzettelijk op de mannen schoot. Hij was daarna op het dak van zijn huis geklommen, met twee doorgeladen vuurwapens. Hij richtte op een agent en vroeg de politie hem ook dood te schieten.

Het Openbaar Ministerie had 17 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank zei op dit moment geen aanwijzingen te hebben of er een grote kans op herhaling bij de verdachte bestaat. De rechtbank acht het niet verantwoord om de man na zijn gevangenisstraf zonder enig toezicht terug te laten keren in de maatschappij. De rechtbank legt daarom een maatregel op waarmee aan het einde van zijn detentie alsnog bepaald kan worden of behandeling van de man nodig is.

De dinsdag veroordeelde dader hield de politie na de schietpartij nog uren bezig:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!