Offerblokken opengebroken en leeggeroofd in de basiliek van Oudenbosch

28 september 2022 om 14:03 • Aangepast 29 september 2022 om 09:59
nl
Bij een inbraak in de basiliek van Oudenbosch hebben dieven dinsdagnacht meerdere offerblokken opengebroken en leeggeroofd. Daarbij zijn ook muren van de monumentale kerk beschadigd geraakt.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

De diefstal werd woensdagochtend bij het openen van de kerk ontdekt. De dieven zouden met grof geweld hebben geprobeerd de geldkistjes van de muur te trekken. Volgens een woordvoerder van de politie is het geld uit 'een tiental offerblokken' buitgemaakt.

Ook zijn de dieven in de sacristie van de kerk geweest. In de kamer staan spullen en kleding die voor de mis worden gebruikt. Of daaruit iets is meegenomen is onbekend. Delen van de kerk zijn afgezet met lint.

"Dit is ontzettend vervelend."

Bij pastoor Prasing zit de schrik er goed in. "Ik heb zelf vakantie, dus ik hoorde het vanochtend. Ontzettend vervelend." De timing van de inbraak maakt het extra beroerd. "Er stond deze ochtend eigenlijk een afspraak gepland om de beveiligingsmaatregelen te verbeteren."

Enkele bezoekers zijn boos en noemen de inbraak verschrikkelijk. "Ik begrijp niet hoe mensen het in hun hoofd halen om geld dat mensen hebben gedoneerd weg te halen. Idioot vind ik het. Zo iemand is niet goed bij z'n hoofd", zegt een vrouw. Ook een man die woensdagmiddag in de kerk staat, vindt het oneerlijk. "Dat geld is voor de kerk, voor een goed doel. Het is hard nodig. Minder mensen komen tegenwoordig naar de kerk en als er dan toch nog wat geld binnenkomt, waarom moeten ze dát dan weghalen?"

Overigens hebben de inbrekers maar weinig buit kunnen maken, volgens de pastoor. "De offerblokken zijn gisteren nog geleegd, dus het gaat hooguit om een paar tientjes. De schade is groter."

Hoe de dieven binnen zijn gekomen is nog onduidelijk. Volgens de politie zijn er geen ramen of deuren opengebroken. De recherche doet onderzoek naar de diefstal.

Foto: Omroep Brabant.
Foto: Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.