Deze dieren werden ook gedumpt: honden, een biggetje en zelfs een slang - Omroep Brabant
Video

Deze dieren werden ook gedumpt: honden, een biggetje en zelfs een slang

29 september om 11:05 • Aangepast 30 september om 09:33
nl
Hondje Daisy werd woensdagavond gedumpt op de weg tussen Velp en Keent in Noord-Oost Brabant. Een verwarde man wilde haar ‘de vrijheid geven’. Deze hond is helaas niet het enige dier dat achtergelaten wordt. Een overzicht.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De dierenambulance vond in juni drie kittens in een afgesloten grijze vuilniszak in Geffen. Sandra van de Rooij van dierenopvang Maasland snapt er niks van. “Het is toch van de zotte. Als mensen ergens een kitten vinden, kunnen ze gewoon bellen met de ambulance en dan worden er ook geen vragen gesteld of het hun eigen kitten is. Wat ze nu gedaan, in een afgesloten zak ergens neerzetten, is totaal onnodig en wreed.”

Wachten op privacy instellingen...

En nog meer kittenleed in Tilburg. Daar vond een vrouw vorig jaar vier kittens in haar kliko. Ze opende het deksel omdat ze gemauw en gepiep hoorde en ontdekte de diertjes.

De vier kittens zaten gevangen in de kliko (foto: @dierenambulancebrabantnoord op Facebook).
De vier kittens zaten gevangen in de kliko (foto: @dierenambulancebrabantnoord op Facebook).

Een klassieke dumping in Eindhoven vorig jaar zomer. Daar werd een pitbull aan een boom gevonden. De eigenaar, die van zijn dier af wilde, was nog wel zo vriendelijk geweest om er een bak water en een zak hondenbrokken bij te zetten.

Wachten op privacy instellingen...

Eind 2020 werd een slang gedumpt in Helmond. Niet los op straat, maar compleet met terrarium en al. Het ging om een korenslang, ook wel rattenslang genoemd. Deze slangensoort is niet agressief en ook niet giftig.

De gedumpte slang (foto: Dierenpolitie Oost-Brabant).
De gedumpte slang (foto: Dierenpolitie Oost-Brabant).

In de polders van de gemeente Altena werden vorig jaar massaal hanen gedumpt. Alleen al in de maanden december en januari hebben we vijftig hanen gevangen en opgevangen”, vertelde Joost Evenhuis van de dierenambulance Altena destijds.

“Het gaat waarschijnlijk om meerdere mensen die het leuk vonden om een paar kippen aan te schaffen. Die kopen dan een paar van die donzige kuikens, maar daar blijken dan ook haantjes tussen te zitten. Die gaan kraaien en worden dan gedumpt.”

Gedumpte haantjes op de vlucht in de polder
Gedumpte haantjes op de vlucht in de polder

In mei werden in Den Bosch en Schaijk in totaal twintig cavia's gedumpt. Het waren vooral mannetjes en sommige van de diertjes waren in zeer slechte conditie. Bij een dierenwinkel in Den Bosch stond een doos voor de deur met zeven mannelijke cavia's erin. De diertjes zijn kort daarna naar een tijdelijke opvang in Schaijk gebracht. Ze zagen er redelijk verzorgd uit.

Uitgerekend bij dezelfde opvang werden een dag later nog eens dertien cavia's gedumpt. Deze diertjes waren er erg slecht aan toe.

Gedumpte cavia's in slechte conditie.
Gedumpte cavia's in slechte conditie.

Bij een kinderboerderij in Uden werden eind vorig jaar binnen een week acht hamsters gedumpt in het caviahok. Het achterlaten van hamsters bij de kinderboerderij is misschien goed bedoeld, maar toch was de kinderboerderij niet blij met de diertjes. "Hamsters zijn geen leuke dieren. Overdag slapen ze, dan hebben wij er als kinderboerderij niets aan.”

Wachten op privacy instellingen...

Op de A2 werd in 2020 een puppy achtergelaten. Dat is op zich al erg, maar het werd nog erger toen bleek dat het verhaal over de vrachtwagenchauffeur die de puppy zou hebben gevonden compleet verzonnen bleek te zijn. De ‘vinder’ wilde van het dier af een deed alsof hij haar had gevonden. Een vriend van de man vond het verhaal verdacht en stapte ermee naar de Dierenambulance.

De 'gevonden' puppy (foto: Dierenambulance Brabant Noord-Oost)
De 'gevonden' puppy (foto: Dierenambulance Brabant Noord-Oost)
Screenshots die de vriend maakte van gesprekken met de 'vinder'.
Screenshots die de vriend maakte van gesprekken met de 'vinder'.

De politie verspreidde in 2019 foto’s van een man die een geitje had gedumpt in Liempde. Eerder had de politie al een video laten zien van het geitje met het verzoek aan de man zich te melden. Toen dit niet gebeurde, werden er beelden van de verdachte online gezet.

In 2019 werd een biggetje gedumpt bij dierenparkje ’t Veldje in Rosmalen. Het beestje was net geboren, de navelstreng zat er nog aan.

Het gedumpte biggetje. (Foto: Jan de Wit)
Het gedumpte biggetje. (Foto: Jan de Wit)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone