Zorgen om brandveiligheid op vakantiepark Gillis: 'Ik zou hier niet slapen'

30 september 2022 om 17:00 • Aangepast 3 oktober 2022 om 08:29
nl
De brandveiligheid op vakantiepark Prinsenmeer in Asten is niet altijd op orde. Omroep Brabant logeerde een midweek in een stacaravan en trof een oude beschadigde geiser aan. Rook- en koolmonoxidemelders ontbraken. "Als ik dit tegen zou komen op vakantie, zou ik omdraaien." Volgens de gemeente heeft de brandweer het park al in het vizier.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Om zelf te ervaren hoe het er aan toe gaat op een park van Peter Gillis' Oostappen Groep verbleef de schrijver van dit artikel een midweek in een stacaravan op park Prinsenmeer in Asten.

Met temperaturen van rond de 10 graden is verwarming tijdens deze mini-vakantie geen overbodige luxe. Gelukkig is daar aan gedacht bij de stacaravan die we huren op park Prinsenmeer. Als we dinsdagmiddag inchecken en het 'mobile home' betreden staat de gaskachel al aan.

Volgens een handleiding aan de binnenkant van het keukenkastje zou de gaskachel met één druk op de knop aan moeten gaan, maar de volgende ochtend blijkt dat dit lastiger is dan gedacht. Zonder lucifer is het ding niet aan de praat te krijgen. Maar warm is het al snel in het kleine vakantieverblijf.

Geiser en brandblusser
Verder aanwezig: een oude, open geiser. Opvallend genoeg ontbreekt er een knop en verder ziet de geiser er uit alsof hij al het nodige heeft meegemaakt. Er is een grote brandvlek zichtbaar.

Naast de ingang van de stacaravan hangt een brandblusser. Die zou volgens het label in maart van dit jaar gekeurd moeten zijn, maar dit is niet gebeurd.

Een rookmelder (tegenwoordig verplicht in ieder huis) en koolmonoxidemelder ontbreken.

De sticker op de brandblusser.
De sticker op de brandblusser.

BrandveiligNL adviseert bedrijven over brandveiligheid. Bij het zien van de foto's weet een medewerker direct hoe laat het is: "Ik zie volgens mij een Gillis-park, klopt dat?" Over de foto's die we hem stuurden is hij duidelijk. "Dit is gewoon niet veilig. Het is een open geiser, dat wordt tegenwoordig niet meer zo gedaan. Maar als je er nog een hebt, zorg dan in ieder geval voor een koolmonoxidemelder."

Een medewerker van een Brabants onderhoudsbedrijf dat anoniem wil blijven is ook stellig: "Als ik dit tegen zou komen op vakantie, zou ik omdraaien."

Koolmonoxidevergiftiging
Ook hij maakt zich vooral zorgen over de geiser: "Die zwarte vlek is roetvorming, dat komt door onvolledige verbranding en dat kan gevaarlijk zijn." Dat de geiser in juni nog is goedgekeurd volgens de (slecht leesbare) onderhoudssticker verbaast hem. "Er ontbreekt een knop, er zit een vlek op. Ik vind dit heel opvallend. Ik zou hier niet gaan slapen."

Waarom niet? "De kans op koolmonoxidevergiftiging is groot bij kapotte gastoestellen. Zeker deze tijd van het jaar, als mensen de ramen dichthouden en er geen zuurstof naar binnen komt."

De gaskachel in de mobilehome.
De gaskachel in de mobilehome.

Dat er geen rook- en koolmonoxidemelder in de caravan hangen verbaast hem. "Daar maak ik me zorgen over. Die melders horen er gewoon te zijn. Je hebt als verhuurder een zorgplicht voor je bezoekers. Zo'n caravan moet veilig zijn."

Rookmelders zijn tegenwoordig verplicht voor huizen en nieuwe recreatiewoningen. Voor oudere recreatiewoningen geldt die verplichting niet. Maar dat wil niet zeggen dat het geen goed idee is om ze wel op te hangen.

"Wij werken ook veel op recreatieparken en ik hang ze overal op, verplicht of niet", zegt de directeur van het onderhoudsbedrijf. Ook BrandveiligNL noemt andere parken als voorbeeld. "Daar zijn standaard een rook- en koolmonoxidemelder én een blusdeken aanwezig. Zo kan het dus ook."

Over de niet gekeurde brandblusser zijn de deskundigen milder. "Volgens het etiket is hij in maart vorig jaar gekeurd en had dat in maart van dit jaar weer moeten gebeuren. Maar wettelijk is één keer per twee jaar ook goed. Behalve als de installateur of de fabriek zegt dat het vaker moet." Of dat hier het geval is is niet duidelijk.

'Blijven controleren'
Dit is de situatie in de stacaravan die onze medewerker huurde. Het is onbekend hoe de situatie in de andere verblijven op park Prinsenmeer is. Er staan honderden vergelijkbare stacaravans op het park.

De Oostappen Groep heeft nog niet gereageerd op de vragen van Omroep Brabant. In 2019 werden bij een controle op Prinsenmeer al overtredingen op het gebied van brandveiligheid geconstateerd.

De gemeente Asten laat weten dat de brandweer het park in het vizier heeft. "De Brandweer/Veiligheidsregio Brabant Zuidoost heeft een integrale brandveiligheidscontrole uitgevoerd. Het rapport hiervan is in behandeling", stelt een woordvoerder.

Verder benadrukt de gemeente dat de brandweer het plaatsen van rook- en koolmonoxidemelders dringend adviseert, maar 'de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar'. "We blijven controleren en handhaven."

LEES OOK:

Illegale arbeidsmigranten en vuurwapen op vakantieparken Oostappen Groep

4 dagen op het park van Peter Gillis: illegaal wonen in verloederde huisjes

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!