Boete voor appen op de fiets, elk jaar krijgen duizenden Brabanders er een - Omroep Brabant

Boete voor appen op de fiets, elk jaar krijgen duizenden Brabanders er een

1 oktober om 09:00 • Aangepast 3 oktober om 08:31
nl
Elk jaar krijgen duizenden Brabanders een boete voor het vasthouden van een mobieltje op hun fiets. Vooral mannen worden betrapt terwijl ze aan het appen, navigeren of door hun sociale media aan het bladeren zijn. Opvallend is dat het met name volwassenen zijn die voor inmiddels 140 euro op de bon gaan.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Sinds 1 juli 2019 mag je niet meer appen op de fiets. Sterker nog, je mag geen enkel elektronisch apparaat vasthouden terwijl je fietst. Ondanks dat het verbod er al drie jaar is, daalt de hoeveelheid bonnen voor deze verkeersovertreding niet echt in Brabant.

Duizenden bonnen
In 2020 werden 6.407 boetes in Brabant uitgeschreven voor het vasthouden van een elektronisch apparaat op de fiets. Vorig jaar waren het er 5.659, maar dit jaar staat de teller al op 4886. Als je dat getal doortrekt kom je boven de 6.500 bekeuringen uit dit jaar.

In de onderstaande grafiek zie je het aantal boetes per politiedistrict.

Wachten op privacy instellingen...

Wat opvalt aan de cijfers van de verschillende politiedistricten is dat er in de regio's Tilburg en Den Bosch met afstand de meeste bekeuringen worden uitgeschreven voor appen op de fiets. In 2021 werden er in de regio Tilburg 1.722 boetes uitgedeeld. Dat was bijna een derde van alle Brabantse bonnen voor deze overtreding.

Scholieren
Waar veel mensen denken dat het vooral scholieren zijn die zich schuldig maken aan appen op de fiets, laten de uitgedeelde boetes wat anders zien. Maar een vijfde van het totaal aantal bekeuringen wordt uitgeschreven aan jongens en meisjes onder de 16 jaar. Zij betalen vanwege hun leeftijd maar de helft van het boetebedrag. Kinderen tot 12 jaar kunnen overigens geen boete krijgen, maar wel een waarschuwing.

In de onderstaande grafiek zie je hoeveel Brabantse scholieren van onder de 16 een boete kregen.

Wachten op privacy instellingen...

Het kan overigens best dat scholieren vaker gematst worden als ze append op de fiets betrapt worden. Verschillende agenten laten weten dat ze het bij jongeren weleens af doen met een waarschuwing en goed gesprek. Al hangt het wel sterk af van hoe er gefietst en gereageerd wordt als een minderjarige fietser staande gehouden wordt.

Geen grote controles
Waar voor appen achter het stuur vaak gecontroleerd wordt op snelwegen, gebeurt dat bij het vasthouden van de telefoon op de fiets niet. "Buiten de acties bij de invoering van het verbod en de campagnes toen, zijn er geen grootschalige controles geweest en staan die ook in West-Brabant niet gepland", laat de politie weten.

Zowel de politie in Oost als West-Brabant vertellen dat agenten soms tijdens de reguliere surveillance controleren op appen op de fiets als een lokale situatie daarom vraagt. "Simpel gezegd: als een agent langsrijdt en iemand ziet appen op de fiets, wordt diegene beboet."

Dat gaat bij fietsers ook makkelijker. Meestal lukt het één agent wel om een appende fietser staande te houden. Voor autoverkeer heb je al snel twee tot drie agenten nodig. Al is daar wel een voordeel dat een auto vanwege het kenteken en nieuwe camera's niet per se langs de kant gezet hoeft te worden.

140 euro
De boete voor appen op de fiets is een flink stuk hoger geworden de afgelopen drie jaar. In 2019 kreeg je nog een bekeuring van 95 euro en daar bovenop 9 euro administratiekosten. Inmiddels betaal je 140 euro. Omdat de boetebedragen meestijgen met de inflatie, is de kans groot dat appen op de fiets je volgend jaar 150 euro kan kosten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.