De Vaandeldrager te zien in Den Bosch: 'Fenomenaal, het is prachtig' - Omroep Brabant

De Vaandeldrager te zien in Den Bosch: 'Fenomenaal, het is prachtig'

1 oktober om 19:15 • Aangepast 3 oktober om 08:52
nl
Het kost maar liefst 175 miljoen euro en is vanaf dit weekend te bewonderen in het Noordbrabants Museum: De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn. Het schilderij maakt een rondreis door Nederland en hangt nu dus in Den Bosch. En daar trok het meesterwerk meteen veel bekijks.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Imke van de Laar

Een van de eerste bezoekers is Carla Brander uit Breda. "Ik kom speciaal naar Den Bosch om De Vaandeldrager te bekijken. Het is belangrijk dat we dit soort erfgoed naar Nederland kunnen brengen en behouden." Na het schilderij aandachtig te hebben bestudeerd rest natuurlijk de vraag wat ze ervan vindt. "Het is een stuk groter dan ik had verwacht. Ik denk dat dit Rembrandt op zijn best is. Prachtig."

Ook Hans Cox stond zaterdag oog in oog met De Vaandeldrager. "Ik weet wat het gekost heeft en ik vind het dat helemaal waard. Dat stuk moet je echt hebben als Nederland. Het is fantastisch geschilderd."

Bezoeker Marc Bozon is onder de indruk. "Het feit dat je hier in Den Bosch een Rembrandt kan zien vind ik wel bijzonder. Daar ben ik trots op."

"Een hele belevenis om het van zo dichtbij te zien."

Om te zorgen dat het schilderij in goede staat blijft en niet kan beschadigen, zit het in een zogeheten klimaatbox met een glasplaat ervoor. Het voordeel daarvan is dat je heel dicht bij het schilderij mag komen. En dat laten veel bezoekers zich geen tweede keer zeggen.

Carla neemt er de tijd voor en omschrijft: "Wat me opvalt zijn de details. Als je naar de mouw van de vaandeldrager kijkt, ziet het er van veraf uit alsof het heel fijn geschilderd is. Maar van dichtbij zie je losse toetsen. De man is fenomenaal. Het is prachtig."

Ook Hans heeft het doek goed bekeken. "Het is heel mooi geschilderd met een prachtige lichtval. Een hele belevenis om het van zo dichtbij te zien."

De Vaandeldrager is nog de hele maand te zien in Den Bosch. Daarna gaat het schilderij door naar een ander museum.

LEES OOK: In het geheim kwam Rembrandts meesterwerk van 175 miljoen naar Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone