Video

35 kilometer snelwandelen op een heus NK: 'Goed voor je lichaam'

2 oktober 2022 om 14:27 • Aangepast 11 oktober 2022 om 16:44
nl
Rennen is absoluut verboden tijdens het NK snelwandelen dat zondag in Tilburg werd gehouden. Naast veel Nederlanders ook internationale toppers die kwamen oefen voor de nieuwe olympische afstand van 35 kilometer.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Het is geweldig snelwandelweer", zegt Ad Leermakers die de wedstrijden organiseert. Bij de finishlijn houdt Ad constant de tussentijden van alle deelnemers in de gaten. De jongste deelnemers moeten 1 kilometer snelwandelen, andere 10, 20 en dus 35 kilometer.

"Het is vooral in het begin moeilijk om niet te gaan rennen", vertellen Mick en zijn zusje Marit als ze na 1 kilometer de finish overkomen. "We hebben goed geoefend en het is zonder rennen gelukt want anders was het meteen afgelopen."

"Je wordt er niet dik van."

Rinus is een van de oudere deelnemers, hij gaat niet voor de snelste tijd maar doet mee aan de prestatietocht. "Het is een mooie sport, goed voor je lichaam en het belangrijkste: je wordt er niet dik van", zegt hij lachend.

"Er wordt hier vandaag voor het Nederlands en het Belgisch kampioenschap gelopen", vertelt Ad Leermakers. "In Nederland zijn we maar een kleine sport en toch hebben we een paar goeie wandelaars. In Frankrijk, Italie en Spanje is de wandelsport veel groter. Daar is veel meer opleiding in het snelwandelen."

"We gaan er gewoon voor."

Wilfried van Breemen uit Rotterdam heeft er zin in. "35 kilometer is een hele afstand, maar het is mooi weer en als ik ruim drie uur flink doorloop is het goed te doen. We gaan er gewoon voor", zegt hij vlak voor de start. Uiteindelijk eindigde Wilfried als tweede in 3 uur 36 minuten en 6 seconden

De uitslagen van de verschillende snelwandelwedstrijden vind je hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!