Guus Meeuwis krijgt bijzondere onderscheiding tijdens zijn concert

9 oktober 2022 om 21:20 • Aangepast 17 oktober 2022 om 16:27
nl
Een grote verrassing voor Guus Meeuwis: zondagavond heeft hij de Gouden Erepenning gekregen van de gemeente Tilburg. Meeuwis was aan het optreden in Poppodium 013 toen hij plotseling werd onderbroken door burgemeester Theo Weterings. De artiest was enorm verbaasd.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

"Jongens, even stoppen", zegt broer en bandlid Marc Meeuwis plotseling vanachter de percussie. Meeuwis is zondagavond nog maar net begonnen met de show als de percussionist hem onderbreekt om te zeggen dat de burgemeester van Tilburg aanwezig is. Meeuwis kijkt verbaasd op als Theo Weterings het podium oploopt, met een bijzondere onderscheiding in zijn handen.

Het gaat om de Gouden Erepenning van de gemeente Tilburg. Dat is een onderscheiding die volgens de gemeente 'bij hoge uitzondering' wordt uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke prestatie aan Tilburg hebben geleverd. Zo heeft Meeuwis bijgedragen aan de trots en het imago van de stad. "Tilburg is verknocht aan je geraakt. Je bent een wezenlijk onderdeel van onze stad", zegt Weterings. Meeuwis krijgt de penning ook vanwege zijn zilveren jubileum.

"Als niemand luistert en komt kijken, dan gaat het niet."

De zanger komt uit Mariahout, maar heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in Tilburg. Het bezoekje van de burgemeester zag hij niet aankomen. "Ik ben beduusd. Ik ben hier onwijs trots op", reageert Meeuwis nadat hij de onderscheiding heeft gekregen. "Je kunt wel 27 jaar muziek maken, maar als niemand luistert en komt kijken dan gaat het niet. Dus hij is ook van jullie allemaal." Daarna zet Meeuwis zijn nummer 'Tilburg' in.

Dat het een verrassing is, blijkt ook uit de reactie van het publiek. Vol enthousiasme klapt iedereen voor hun idool en wordt er luidkeels 'Guusje, Guusje, Guusje!' geroepen. Zonder dat de fans het wisten, waren ze al die tijd in het bezit van een kaartje voor een wel heel bijzondere voorstelling.

Het is niet de eerste keer dat Meeuwis wordt onderscheiden. Zo heeft hij dit jaar nog de Edison Oeuvreprijs ontvangen voor zijn muziek. En alsof dat al niet als muziek in de oren klinkt, mag hij eind oktober ook nog eens naar New York om daar twee concerten te geven.

Weterings (l) en Meeuwis (foto: gemeente Tilburg).
Weterings (l) en Meeuwis (foto: gemeente Tilburg).
Guus met de Gouden Erepenning (foto: Tom Berkers).
Guus met de Gouden Erepenning (foto: Tom Berkers).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.