'Stikstof-ontbijt' levert positieve reacties op van boeren en kabinet - Omroep Brabant

'Stikstof-ontbijt' levert positieve reacties op van boeren en kabinet

12 oktober 2022 om 12:16 • Aangepast 21 oktober 2022 om 12:50
nl
Boerenorganisaties, premier Mark Rutte en de ministers Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof en Piet Adema van Landbouw zeggen een constructief gesprek te hebben gehad over stikstof tijdens een ontbijt woensdagochtend in het Catshuis. De boeren hopen dat goed naar hun punten is geluisterd nu het kabinet vrijdag met de eerste officiële reactie komt op het recent uitgebrachte advies van Johan Remkes.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Het idee van een landbouwakkoord viel tijdens de ontbijtsessie meerdere keren. De boerenleiders, onder wie voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF), waren woensdagochtend op bezoek in de officiële ambtswoning van de minister-president om met de genoemde bewindslieden het stikstofbeleid en het advies hierover van bemiddelaar Remkes te bespreken.

Het kabinet volgde met de bijeenkomst al één aanbeveling op van de VVD-coryfee, namelijk om vaker te overleggen met de boerenorganisaties. Bij de gesprekken waren onder mee FDF, LTO Nederland en Agractie aanwezig.

'De juiste intenties'
Het kabinet heeft volgens Bart Kemp van Agractie 'de juiste intenties' uitgesproken. Hij hoopt nu dat 'deze intenties worden omgezet in daden' en wacht daarvoor de kabinetsreactie op vrijdag af. FDF noemde verplichte onteigening van boerenbedrijven vóór de gesprekken onbespreekbaar. Op dit punt wilde Van der Wal niet vooruitlopen.

Sjaak van der Tak van LTO is ook zeer tegen gedwongen uitkoop, maar heeft niet de indruk dat het kabinet hier op aan wil sturen. Hij hoopt op een landbouwakkoord tussen boeren en het kabinet. Ook de ministers hopen tot concrete afspraken te komen.

'Geen charmeoffensief'
Van der Wal noemde de gesprekken 'constructief'. Ze zegt vooral te hebben geluisterd naar de boeren en noemt het ontbijt nadrukkelijk 'geen charmeoffensief'. Zij en haar mede-kabinetsleden gingen het gesprek aan om te horen hoe de boeren 'de denklijnen van Johan Remkes duiden', zo zei de stikstofminister. "Dat nemen we mee richting vrijdag als we met onze eerste reactie komen."

Adema heeft de 'indruk dat dit een start mag zijn voor een hernieuwde samenwerking met de agrarische sector'. De nieuwbakken landbouwminister bespeurt bereidheid om mee te werken aan de reductie van stikstof bij de boeren. "Maar ze zeggen wel: geef ons nou een beeld van onze toekomst voor onze kinderen, voor onze kleinkinderen", zei de bewindsman. Hij herhaalde zijn ambitie de boeren dat toekomstperspectief te willen bieden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.