Video

Metropole Orkest speelt Eftelingmuziek: ‘Alsof ik in de attractie zit'

14 oktober 2022 om 18:10 • Aangepast 17 oktober 2022 om 09:22
nl
Het beroemde Metropole Orkest gaat de muziek uit de Efteling live spelen. Met een extra grote bezetting van zeventig muzikanten brengt het orkest de bekendste melodieën komend weekend tot leven in de Mainstage in Den Bosch. “Als ik de muziek speel, voelt het alsof ik zelf in de achtbaan zit”, zegt de Tilburgse cellist Jascha Albracht.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Jascha is in Tilburg geboren en opgegroeid. Vroeger was hij vaste gast in het attractiepark: “En nu ik zelf een gezin heb, komen we er nog steeds een paar keer per jaar.”

En natuurlijk heeft hij dan extra aandacht voor de muziek uit het attractiepark. Hij heeft wel een favoriet: “De opzwepende muziek van de achtbanen. Als ik dat met het orkest speel, voel ik iets van: whoe, spannend.” Met zijn cello beweegt hij van links naar rechts, alsof hij in de Vogel Rok zit.

Het Metropole Orkest heeft normaal een bezetting van vijftig orkestleden. Maar om de muziek van de Efteling goed te kunnen spelen, zijn er veertien extra strijkers, twee extra hoorns, twee fagotten, een percussionist en een tuba bijgeboekt.

De Tilburgse cellist Jascha Albracht speelt met het Metropole Orkest muziek uit de Efteling (foto: Tom van den Oetelaar).
De Tilburgse cellist Jascha Albracht speelt met het Metropole Orkest muziek uit de Efteling (foto: Tom van den Oetelaar).

Als cellist heeft Jascha tijdens het concert veel te doen. Spontaan zet hij het thema van Ravelijn in: “Een melodisch en desolaat klinkend thema, dat hoor je veel door het stuk heen. En je hebt opzwepende stukken.” Uit het spannende melodietje dat hij speelt, herken je meteen de muziek van de Baron.

“De muziek heeft sfeer en is heel filmisch.”

Maar toch. Het Metropole Orkest werkt met grote namen als Robbie Williams, speelt op prestigieuze biënnales, doet concerten met de BBC. Hoe goed is de muziek van de Efteling? Jascha: “Het is goed opgebouwd, het heeft sfeer en het is filmisch. Dus het is heel pakkend voor het publiek. De componisten die het meeste hebben geschreven, Ruud Bos en René Merkelbach, zijn echt klasbakken.”

Ook voor dirigent Maurice Luttikhuis is het concert met Eftelingmuziek een mooi avontuur: “De omvang waarin we dit gaan brengen, met extra muzikanten en een koor, is gigantisch.” Zijn favoriet is de Danse Macabre van Camille Saint-Saëns: de muziek uit het Spookslot. “Dat vergt technische hoogstandjes van het orkest. Het is een waanzinnig stuk.”

"Het brengt je terug naar je kindertijd."

Voor organisator Stijn Ceelen was het bijzonder dat hij het Metropole Orkest kon strikken voor dit concert. Eerder organiseerde hij al concerten met filmmuziek. Voor deze gelegenheid zocht hij naar iconische muziek dichter bij huis. En zo kwam hij bij het attractiepark in Kaatsheuvel terecht. “Het is onderdeel van het Nederlandse DNA”, oordeelt hij. “Het prikkelt je verbeelding en brengt je als volwassene weer terug naar je kindertijd. Zeker als je het live hoort. Dat geeft een andere emotie, het klinkt anders dan via een laptop, CD of in het park.”

Het Metropole Orkest geeft dit weekend drie uitvoeringen in de Mainstage in Den Bosch. Later is het concert ook nog te zien in Rotterdam en Antwerpen.

Het Metropole Orkest (foto: Omroep Brabant).
Het Metropole Orkest (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!