Adèle en Noam hoeven niet meer in een tent te slapen

12 oktober 2022 om 12:56 • Aangepast 20 oktober 2022 om 16:28
nl
De twee buitenlandse studenten Adèle en Noam sliepen een maand lang in een tent in de achtertuin van een woning. Na veel slechte nachten en een oproep op meerdere mediakanalen, kregen ze veel berichtjes waarin slaapplekken werden aangeboden. Gelukkig vonden ze zelf, net voor de periode van koude nachten, een antikraakwoning.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Met een beetje moeite opent Noam de deur van de woning. “Welkom in ons nieuwe huis. We zijn er heel blij mee. Eindelijk weer in een goed bed slapen met een dak boven je hoofd. Ik merk dat ik weer veel meer energie heb en dat is erg fijn, zeker op school.”

Adèle en Noam hebben eindelijk een huis gevonden
Adèle en Noam hebben eindelijk een huis gevonden

Een paar dagen wonen Adèle uit Frankrijk en Noam uit de VS nu in hun nieuwe huis. De studenten hebben veel spullen gekregen van vrienden, familie, en ook van vreemden die hun verhaal hadden gehoord. “Het is nog een beetje een rommel. We hebben nog geen tijd gehad om het allemaal een plek te geven, maar we zijn er wel ontzettend blij mee.”

Adèle denkt nog vaak terug aan de nachten in de tent en beseft maar al te goed hoe fijn het is dat Noam en zij nu een dak boven hun hoofd hebben. ”We sliepen er niet veel. De tent was kapot en er kwam veel wind binnen. Nu we in dit huis zitten, beseffen we weer hoe fijn dit is.”

Toch is het huis niet heel warm, en ook niet echt veilig. De dames slapen met extra dekens over zich heen en eerder deze week kwam Noam tot de ontdekking dat er een inbreker binnen is geweest. Gelukkig misten ze niets. “Om het huis te beveiligen en verwarmen is best veel geld nodig en dat hebben we niet. Maar we hebben dekens, spullen en er komen nog twee studenten bij wonen. Daardoor wordt het steeds veiliger en gezelliger.”

In de woonkamer staan twee banken, een kast en een tafel die gemaakt is van een deur. Ze hebben grootse plannen om er een mooi huis van te maken, maar twijfelen of ze die gaan uitvoeren. Hun huurcontract kan immers ieder moment worden opgezegd, vertelt Noam. “Het is een antikraakwoning, dus we weten niet hoe lang we kunnen blijven. Dat kan een anderhalf jaar zijn, maar ook een maand.”

Volgens het bestemmingsplan moet er op deze plek een nieuw politiebureau verrijzen. De dames vinden dit echter raar in een tijd van woningtekorten. “Het zou echt jammer als dit wordt gesloopt. Zeker voor ons als studenten is dit een prima plek. Als gebouwen als deze niet neergehaald worden, hoeven studenten niet in een tent te slapen, of op een bankje in het park."

Wat er ook gebeurt, de studenten willen in ieder geval niet terug in hun tent. Die staat overigens nog steeds op dezelfde plek. “Door de chaos van de verhuizing is deze nog niet opgeruimd. Ik denk dat we dit weekend maar eens een mooie ceremonie houden bij de tent en hem opruimen. In de hoop dat we hem nooit meer nodig hebben.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!