Grensoverschrijdend gedrag: topman Amphia Ziekenhuis vertrekt

12 oktober 2022 om 16:40 • Aangepast 20 oktober 2022 om 16:44
nl
Topman Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis in Breda stapt op vanwege grensoverschrijdend gedrag richting een medewerkster. Dat laat het ziekenhuis woensdagmiddag in een verklaring weten.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door
Joris van Duin & Lobke Kapteijns

De medewerkster heeft bijna drie weken geleden melding gemaakt van grensoverschrijdend gedrag door Suttorp. In een afscheidsverklaring staat dat Suttorp meerdere keren 'affectieve gevoelens' heeft geuit naar een medewerkster. Hierdoor voelde zij zich onveilig. "Van dat gedrag heb ik spijt", schrijft hij. Een woordvoerder van het ziekenhuis benadrukt dat er geen sprake was van seksuele intimidatie of fysiek contact.

Sinds de melding is binnengekomen, werkt Suttorp niet meer in het ziekenhuis. De Raad van Commissarissen (RvC) en Suttorp hebben na overleg besloten dat de wegen van het ziekenhuis en de topman scheiden. Met de medewerkster gaat het volgens een ziekenhuiswoordvoerder naar omstandigheden goed. Zij krijgt ondersteuning.

Sinds 2008
Suttorp was sinds 2008 bestuursvoorzitter van het Amphia Ziekenhuis. "De afgelopen jaren heb ik met veel plezier samen met veel collega’s kunnen bouwen. Ik kijk terug op een mooie periode in mijn carrière", zegt Suttorp.

De inmiddels oud-voorzitter wordt in de verklaring geprezen door de Raad van Commissarissen. "Olof heeft zich bewezen als een kundig bestuurder en Amphia kan terugkijken op mijlpalen als de nieuwbouw, de JCI-accreditatie, het managen van de COVID19-crisis en de bestuurlijke herinrichting", schrijft RvC-voorzitter Wim Stalman.

Bestuursleden Christianne Lennards en Ivo Vergouwen nemen de taken van Suttorp op zich, tot er een nieuwe bestuurder is gevonden.

Aandacht naar het slachtoffer
Michel van Erp van Nu’91 (vakbond voor zorgpersoneel) spreekt van een trieste situatie. "De raad van commissarissen heeft met veel lof gereageerd op het vertrek van de bestuurder. Dat vinden we op dit moment minder gepast. De aandacht moet naar het slachtoffer gaan."

Ze noemt het wel een goede reactie dat er meteen actie is ondernomen door het ziekenhuis. "Mensen moeten ook het idee hebben dat ze daar veilig kunnen werken."

'Affectieve gevoelens'
Het lijkt hem wel verstandig als de instelling onderzoekt of er zich meer situaties als deze hebben voorgedaan. Volgens hem is dat aan de ondernemingsraad van het ziekenhuis. De vakbond onderhoudt wel contact met leden die in het Amphia werken. Ze hebben tot dusver geen signalen ontvangen dat er vaker wat zou zijn gebeurd.

Wat er wordt verstaan onder het uiten van ‘affectieve gevoelens’ vindt hij lastig te beoordelen. "Ik weet niet wat daar precies is gebeurd. We moeten het doen met de verklaring. Maar wat er is gebeurd, was reden genoeg om deze man meteen weg te sturen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!