13.000 nieuwe huizen bouwen per jaar, maar de vraag is of dat lukt

13 oktober 2022 om 16:42 • Aangepast 20 oktober 2022 om 16:47
nl
Het wordt een hele kluif om de vaart te houden in de woningbouw in onze provincie. Volgens provinciebestuurder Erik Ronnes zijn er in Brabant weliswaar genoeg bouwplannen, maar staat het bouwtempo tegelijk onder druk: "Een forse opgave."
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Donderdagmiddag heeft de provincie met minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting afgesproken dat er tot 2030 ieder jaar 13.000 huizen worden gebouwd. Twee derde daarvan moeten betaalbare huizen zijn, met een huurprijs tot maximaal duizend euro of een koopprijs tot 355.000 euro. Dertig procent moeten sociale huurwoningen zijn.

In 2020 en 2021 werd dat streefgetal van 13.000 gehaald, maar de vraag is of die getallen de komende jaren ook realistisch zijn. Zo zijn de bouwkosten enorm gestegen en is bouwpersoneel amper te vinden.

"In 2030 zullen die nieuwe huizen er staan."

"Het is een forse opgave," geeft gedeputeerde Erik Ronnes van Ruimte en Wonen toe, "waarbij we ook niet zonder hulp van het Rijk kunnen. Het is nu simpelweg niet te verkroppen hoeveel mensen op zoek zijn naar een betaalbare woning."

Toch heeft hij goede hoop. "In 2030 zullen die nieuwe huizen er staan. We hebben de afgelopen twee jaar laten zien dat we het kunnen en er is genoeg plek om te bouwen in Brabant."

Hoe dat dan moet gebeuren? "Bijvoorbeeld door gebouwen die niet meer voor hun oude functie gebruikt worden, op een slimme manier om te bouwen tot nieuwe huizen."

Dat klinkt veelbelovend, maar voorlopig zijn de cijfers hard. Zo zijn er de afgelopen periode veel minder vergunningen aangevraagd en minder bouwprojecten gestart. Daardoor zal het aantal huizen volgend jaar waarschijnlijk maar met 10.000 stijgen.

"We hebben te lang geloofd dat de markt het wel op zou lossen."

Dat terwijl de bevolking de laatste twaalf maanden juist met 30.000 mensen groeide. Dat komt dan weer vooral door de komst van asielzoekers, statushouders, buitenlandse studenten en Oekraïense vluchtelingen.

En dus ziet ook minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting de bedreigingen voor de doelstelling. "Er is tegenwind van alle kanten. De rente stijgt, de inflatie is hoog, het consumentenvertrouwen daalt... Maar dan is de enige boodschap: harder trappen."

Dat die inhaalrace nu nodig is, ligt volgens de minister aan het beleid van de afgelopen jaren. "Er is gewoon veel te weinig gebouwd, waardoor nu iedereen wel iemand kent die op een huis wacht. We hebben te lang geloofd dat de markt het wel op zou lossen. Daarom is het nu tijd dat we de regie terugnemen."

Overigens voegde De Jonge nog toe dat de door Ronnes gewenste financiële steun er komt. Zo trekt het Rijk bijvoorbeeld 7,5 miljard euro uit om wegen aan te leggen rondom de toekomstige huizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!