Hans is slachtoffer van bestelfraude en krijgt onterecht aanmaningen
De fraudeur sloeg voor het eerst toe in augustus, toen Hans onbezorgd op vakantie was. Zijn oudste dochter, die thuisbleef, belde hem omdat er een pakje was bezorgd voor ‘Michella Meijers’. “Het ging om haarverfartikelen. Dat vond ik een beetje vreemd, maar ik dacht er verder niets bij. Ik zei dat ze het pakketje gewoon moest terugsturen.”
Daar bleef het niet bij. Even later kregen ze een pakket ter waarde van 175 euro. Ook dat stuurden ze terug. “We kregen al een vermoeden, maar toen we ineens een aanmaning binnenkregen, wisten we hoe laat het was”, vervolgt Hans zijn verhaal. “Toen wisten we dat het echt uit de hand liep."
“Dit zorgde voor veel slapeloze nachten bij ons.”
De dader bestelde spullen, maar betaalde nooit. Mensen kunnen op deze manier frauderen door de mogelijkheid om achteraf te betalen. Daders hopen dat de spullen niet kunnen worden bezorgd en zo op een pakketpunt belanden. De besteller krijgt dan een mail en haalt de spullen op. De aanmaning komt op het bezorgadres terecht.
"Dit zorgde voor heel veel slapeloze nachten bij ons. We belden met de bedrijven waarbij ze de pakketjes besteld had. Die hebben haar meteen op de zwarte lijst gezet.”
Ook doen ze aangifte bij de politie. Helaas kan de politie hun niet helpen omdat Hans en zijn gezin er ‘niet financieel door benadeeld’ worden. Bovendien gebruikt de dader hoogstwaarschijnlijk geen echte naam.
“Je moet er niet aan denken dat er een deurwaarder op je wacht.”
Toch levert het de nodige kopzorgen op bij Hans en zijn gezin. “Mijn nekharen schoten overeind bij het zien van die aanmaningen. Je moet er niet aan denken dat er ineens een deurwaarder op je wacht. Je voelt je echt machteloos.”
De incassobureaus zijn inmiddels op de hoogte van de fraude. Hans mag de brieven negeren. Toch vraagt hij zich nog steeds af waarom iemand zoiets doet. “Het is onbegrijpelijk. Mijn moeder zei altijd: ‘Als je een dubbeltje hebt, dan kun je geen kwartje uitgeven.' Werk voor je eigen geld en koop niks als je het niet kunt betalen.”
Op dit moment is het al even stil bij de voordeur van Hans. De zwarte lijst en telefoontjes met incassobureaus lijken te helpen. De vraag is voor hoelang. “Ik wil niet te vroeg juichen. Ze kan zo weer een andere naam gebruiken of een ander woonadres. Dan is er weer een ander slachtoffer en heeft zo’n zwarte lijst niet veel nut.”