'Als je het in Tilburg maakt, red je het overal', Wu over nieuw restaurant

16 oktober 2022 om 14:42 • Aangepast 17 oktober 2022 om 09:59
nl
Op haar vijftiende kwam ze naar Nederland zonder de taal te kennen. Onlangs opende ze haar tiende restaurant, Mood in Tilburg, en binnenkort gaat ze naar Miami om een nieuwe locatie te bekijken. Chefkok Eveline Wu uit Eindhoven zit bepaald niet stil: "Ik heb onrustig bloed, haha." Ze vertelt erover in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

In de beginperiode was het niet makkelijk voor de jonge immigrante. "Ik zat in de klas met mijn Nederlands-Chinese woordenboek en dat lukte wel, maar het was echt moeilijk. Ik werkte ook nog elke avond in het restaurant bij mijn vader. De leraar zei, op maandag ben jij altijd moe, hoe komt dat? Maar zondag was de drukste dag in het restaurant, haha."

Toch kijkt ze niet ongelukkig terug op die zware periode. "Ik ben er blij mee, het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben", aldus Wu. "Maar waar wij vroeger nooit op vakantie gingen, doe ik dat met mijn kinderen wel, dat vind ik belangrijk."

Wu was misschien wel mede hierdoor een harde werker. Haar eerste restaurant was in 1999 meteen een succes. In Heerlen opende zij als eerste in Nederland een wokrestaurant. Live cooking noemt ze dat, met een chef die voor je neus klaarmaakt wat je wilt. "Het zat meteen iedere avond vol. Ik dacht, wat is een eigen restaurant makkelijk, haha."

"Sushi, Italiaans, tournedos, je kunt hier alles krijgen."

Dat concept was toen nieuw, maar tegenwoordig trek je daar geen volle zalen meer mee. Maar Wu zit niet stil en heeft met Mood sowieso een heel ander concept. "Dit is nu booming, je eet hier sushi, Italiaans, tournedos, je kunt alles krijgen."

Naast dit nieuwe restaurant bezit ze nog negen zaken in Eindhoven, Rotterdam en Schiedam. Wellicht komt daar binnenkort een locatie in Miami bij. "Het is mijn droom om honderd restaurants te hebben. Al voel ik me meer chefkok dan eigenaar. Ik stel overal zelf de menu's samen", aldus Wu.

"Tilburg is een arme stad, maar waarom zou het hier niet kunnen?"

Ze was nog wel gewaarschuwd om in Tilburg een restaurant te openen, maar daar is ze het niet mee eens. "Waarom zegt iedereen dat Tilburg een lastige stad is? We zitten iedere avond vol, het is een heel mooi restaurant. Het is een arme stad, met arbeiders, maar waarom zou het hier niet kunnen? Als je het in Tilburg maakt, red je het overal."

Brabant hoeft niet bang te zijn dat Wu ooit weggaat, want waar ze in de regio Tilburg is begonnen, is Eindhoven inmiddels echt haar stad geworden. Hier wil ze nooit meer weg. "Het is ontzettend internationaal met ASML en Philips, niet te groot en niet te klein. Het is fijn om hier te leven, ik word niet gediscrimineerd met mijn Chinese gezicht. Iedereen is vriendelijk tegen me, het is een warme stad."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.