Vervoersverbod voor pluimveebedrijven na vogelgriep in Limburg

16 oktober 2022 om 14:48 • Aangepast 17 oktober 2022 om 10:19
nl
In de Limburgse gemeente Ospel is bij een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden de bijna 29.000 kalkoenen geruimd. De vogelgriep heeft ook gevolgen voor de Brabantse bedrijven aan de grens met Limburg.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Enkele Brabantse pluimveebedrijven liggen in de zogenaamde tienkilometerzone. Het gaat onder meer om bedrijven in Someren, Asten en Maarheeze. Voor deze bedrijven geldt per direct een vervoersverbod.

Dat houdt in dat vogels en eieren niet vervoerd mogen worden vanaf het bedrijf. Ook geldt een verbod voor het vervoer van vogelmest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten. In de tienkilometerzone rondom Ospel liggen 110 pluimveebedrijven.

Volgens Twan Engelen van de ZLTO heeft het vervoersverbod veel invloed op de bedrijven. "Het zorgt voor veel onzekerheid. Het heeft flinke financiële consequenties voor de pluimveehouders. Zo wordt onder meer de prijs van eieren afgewaardeerd."

Andere maatregelen
Binnen een zone van één kilometer liggen nog vijf andere pluimveebedrijven waarvan er drie leeg staan. De twee overige bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen.

Binnen een zone van drie kilometer liggen 28 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden gescreend op vogelgriep en de komende veertien dagen intensief in de gaten gehouden op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de tien kilometerzone liggen 110 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt dus per direct het vervoersverbod.

LEES OOK: Dit is wat je moet weten over de vogelgriep: zes vragen en antwoorden

Foto: Johan Bloemers / SQ Vision
Foto: Johan Bloemers / SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!