Papegaaien schrikken zich dood door luchtballon: halve ton schadevergoeding - Omroep Brabant
Video

Papegaaien schrikken zich dood door luchtballon: halve ton schadevergoeding

18 oktober 2022 om 13:35 • Aangepast 19 oktober 2022 om 12:43
nl
Een ballonvaarder uit Schijndel moet 55.000 euro schadevergoeding betalen aan een papegaaienhouder uit Rijsbergen. Drie van zijn zeldzame vogels zouden zich letterlijk zijn doodgeschrokken, toen de ballon rakelings over hun hok vloog. Met de beslissing van het gerechtshof in Den Bosch komt er een einde aan een vijf jaar durende juridische strijd.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het gebeurde namelijk allemaal al in het weekend van 11 en 12 maart 2017. De ballonvaarder deed toen mee aan een wedstrijd. Daarbij vloog hij vlak over het stuk grond van de papegaaienhouder. Dat leverde de dieren zo veel stress op, dat het twee ervan direct fataal werd. Een derde overleed een dag later.

Onder 300 meter
De eigenaar van de tropische vogels beweerde kort daarna al dat de ballonvaarder fout zat. Die had in dat gebied namelijk niet lager dan 300 meter mogen vliegen. Daarom eiste hij een schadevergoeding van 113.000 euro.

De rechtbank in Den Bosch gaf de papegaaienhouder in 2020 al gelijk en legde de ballonvaarder een boete op van 55.000 euro. Die ging daartegen in beroep. Volgens hem kon de dierenarts niet met honderd procent zekerheid zeggen dat de dieren daadwerkelijk door stress waren gestorven.

Andere scenario's onwaarschijnlijk
Maar daar ging het gerechtshof in Den Bosch dinsdag niet in mee. Volgens de rechter lijken alle andere scenario's en doodsoorzaken zeer onwaarschijnlijk. Ook in hoger beroep moet de ballonvaarder daarom nu een schadevergoeding van ruim een halve ton betalen. Ook draait hij op voor alle proceskosten.

De schadevergoeding valt zo hoog uit, vanwege de zeldzaamheid van de papegaaien. Het ging om een broedkoppel hyacint-ara’s en een geelnek-amazonepop.

Een Tilburgse ballonvaarder legde na de dood van de papegaaien uit hoe dit soort ongelukken kunnen worden voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone