Portret van Hebe en Sanne: 'Een heel bijzondere band'

19 oktober 2022 om 10:33 • Aangepast 1 november 2022 om 09:48
nl
De 10-jarige Hebe Zwart en haar begeleidster Sanne Bos (26) die sinds maandagmiddag werden vermist, zijn waarschijnlijk dood. Woensdagavond is een zwarte Kia Picanto gevonden bij knooppunt Empel bij Den Bosch, met daarin twee lichamen. De politie heeft nog niet officieel bevestigd dat het om Hebe en Sanne gaat.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Zo beschreef de familie van Hebe het 10-jarige meisje en haar begeleidster eerder:

Het meisje en haar begeleidster hebben een ‘bijzondere band’, meldde haar familie eerder. Maar Hebe heeft ook elk moment van de dag zorg nodig en kan niet zelfstandig functioneren. Om Hebe heen werkt een heel begeleidingsteam, onder wie Sanne, die nu ook vermist is. Zij is al jaren actief binnen de gehandicaptenzorg en werkt bij het gezin van Hebe mee aan de zorg voor dit meisje.

Zeldzame chromosoomafwijking
Op Facebook is te lezen hoeveel zorg Hebe eigenlijk nodig heeft. Hebe’s moeder heeft de afgelopen jaren vaker een oproep gedaan voor hulp voor haar dochter. Ze schrijft op Facebook: "Hebe heeft een zeldzame chromosoomafwijking en functioneert op een ontwikkelingsleeftijd van 6 tot 24 maanden."

"Hebe heeft 24 uur per dag nabijheid en begeleiding nodig. Haar grootste obstakel is een ernstige prikkelverwerkingsstoornis. Hierdoor heeft Hebe veel angsten en verdriet wat zich kan uiten in moeilijk verstaanbaar gedrag. Hebe is deels rolstoelafhankelijk en krijgt deels sondevoeding", zo beschrijft haar moeder.

Doordat de zorg voor Hebe zo specifiek is hebben haar ouders anderhalf jaar geleden het Hebehuis opgericht. Hebe krijgt daar zorg en begeleiding in haar eigen appartement in het huis waar ze met haar ouders en twee zusjes woont. Soms logeert ze hier ook samen met haar begeleider.

Gehandicaptenzorg
Sanne Bos (26), die samen met Hebe wordt vermist, is één van de begeleiders uit het team. Zij haalde Hebe maandagmiddag op van het Orthopedagogisch Dagcentrum ’t Overstapje in Raamsdonksveer. Sanne zou Hebe naar huis brengen in Vught, maar daar zijn ze nooit aangekomen.

Sanne heeft al een aantal jaren ervaring in de gehandicaptenzorg, schrijft ze op LinkedIn. Ze heeft vrijwilligerswerk gedaan met meervoudig complex beperkte kinderen. In 2019 heeft ze SanneZorg opgericht en werkt ze voor opdrachtgevers als Cello en Kentalis en dus ook voor het gezin van Hebe. Het meisje en haar begeleidster hebben een ‘bijzondere band’, meldt haar familie. Maar Hebe heeft ook elk moment van de dag zorg nodig en kan niet zelfstandig functioneren.

LEES OOK: Zoektocht naar Hebe en Sanne hervat, Veteranen Search Team helpt weer mee

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!