Joop (79) verwarmt niet zijn huis maar zijn broek: 'Veel efficiënter'

20 oktober 2022 om 20:00 • Aangepast 1 november 2022 om 11:09
nl
Joop Martinali (79) uit Helmond haalt alles uit de kast om een hoge energierekening te voorkomen. Dankzij een speciale broek staat zijn verwarming nagenoeg uit en zit hij er toch warmpjes bij. "Iedereen kent de elektrische deken, dan moet je toch ook kledingstukken kunnen verwarmen? Dat kan, en nog betaalbaar ook."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De 79-jarige Helmonder is bijzonder geïnteresseerd in duurzame energie. "Ik lees allemaal boeken en ga naar bijeenkomsten over de overschakeling naar duurzame energie." Alleen heeft Joop weinig aan al die toekomstplannen, want de energieprijzen zijn nu torenhoog. Ondanks een redelijk gunstig energiecontract zou ook hij dat gaan voelen.

"Ik moet het warm hebben, niet mijn meubels."

Hij bedacht dat hij eigenlijk heel veel energie verbruikt om het 'behaaglijk' te houden in huis. "Ik moet het warm hebben, niet mijn meubels. Het hele huis warm stoken is niet echt efficiënt." Zijn oplossing is simpel en wordt al gebruikt in koelcellen, op de noordpool en onder motorrijders.

"Het is dezelfde techniek die we kennen uit elektrische dekens voor mensen die het koud in bed hebben."

"Die kleding is onbetaalbaar hier."

Joop ging op zoek naar winkels die elektrisch verwarmde kleding verkopen. "Hier is die kleding onbetaalbaar. Een verwarmde broek kost 150 tot 200 euro", zegt Joop. Hij bestelde er eentje in China voor een derde van de Nederlandse prijs. "Je krijgt er alleen geen powerbank bij, maar die zijn niet zo duur hier."

Voor Joop werkt de verwarmde broek perfect. "Ik had de verwarming vroeger altijd op 21 graden staan, nu op 17. Door die broek 's avonds te dragen en aan te zetten, heb ik het toch lekker warm."

"Ik maak mij geen zorgen over de brandveiligheid."

Bang voor brand is Joop niet. "Ik weet dat er met elektrische dekens problemen zijn geweest, maar ik maak mij geen zorgen hoor." Hij gaat er ook niet mee slapen en benadrukt dat zijn broek ook gewoon in de was kan. "Ik doe drie dagen met de batterij en die opladen kost nauwelijks stroom."

Joop is er van overtuigd dat dit veel mensen kan helpen. "Kennissen hebben mij al gefeliciteerd met mijn lage energierekening en vinden het slim bedacht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!