Een van de gevaarlijkste wegen wordt aangepakt: 'Moed vaak opgegeven'

21 oktober 2022 om 18:11 • Aangepast 2 november 2022 om 10:03
nl
Een van de gevaarlijkste wegen van Brabant, de provinciale weg tussen Hoeven en Oudenbosch, wordt aangepakt. De snelheid gaat omlaag van tachtig naar vijftig kilometer per uur. Ook worden er afspraken gemaakt om het vrachtwagenverkeer terug te dringen. Omwonenden strijden al jaren voor het veiliger maken van de N640. "Ik heb meerdere keren de moed opgegeven, dus ik ben hier heel blij mee", reageert omwonende Jan Wijnen.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Aanrijdingen tijdens het oversteken, kettingbotsingen en een motorrijder die botste tegen een bus die achteruit van een oprit reed: het is een kleine greep uit de ongelukken die zijn gebeurd op de N640. In vijf jaar tijd staat de teller op ruim honderd ongelukken.

Jan Wijnen woont al 53 jaar aan de beruchte weg en was getuige van meerdere ongelukken. Samen met andere omwonenden probeert hij al meer dan vijf jaar om de maximum snelheid omlaag te brengen en een rotonde aan te laten leggen. Verkeer zou de weg gebruiken als een racebaan.

Met onder meer een brandbrief en handtekeningen probeerden ze door te dringen bij de provincie, maar tot nu toe was dat zonder succes. Een snelheidsverlaging zou volgens de provincie tot sluipverkeer leiden.

Tóch komt daar nu verandering in. De provincie en de gemeente Halderberge zijn het eens geworden. De bebouwde kom bij Hoeven wordt in beide richtingen met 1,3 kilometer verlengd en de snelheid gaat daar omlaag van tachtig naar vijftig kilometer per uur. Uit onderzoek bij een eerdere afsluiting is namelijk gebleken dat snelheidsverlaging niet tot veel problemen zou leiden.

"Ik had het al die tijd wel gehoopt, maar niet meer verwacht."

Omwonenden kregen het goede nieuws vrijdagmiddag te horen op een bijeenkomst. "We zijn er allemaal heel blij mee", reageert Wijnen. "Na vijf jaar moeizaam overleg hebben we bereikt wat we willen. Ik heb afgelopen jaren verschillende keren de moed opgegeven en vaak het gevoel gehad dat de provincie en gemeente ons in de steek lieten. Maar ik heb iedere keer toch doorgezet. Dat het zou lukken had ik al die tijd wel gehoopt, maar niet meer verwacht."

Bij het Openbaar Ministerie wordt aangedrongen op permanente snelheidscontrole bij de N640, bijvoorbeeld met een flitspaal of trajectcontrole. Ook daar is Wijnen erg blij mee. "Dat is minstens zo belangrijk. Want je kunt wel een paar snelheidsborden neerzetten, maar het verkeer moet zich er ook aan houden."

"Ik ga er vanuit dat dat in goede harmonie blijft gaan."

Ook met het onderzoek naar het vrachtwagenverkeer zijn omwonenden blij. Want ook van de grote hoeveelheid vrachtwagens die voorbijrijden, hebben omwonenden last. "Heel veel vrachtwagens rijden over de N640 om de snelweg rondom Roosendaal te kunnen vermijden. Er wordt gekeken hoeveel vrachtverkeer voorbijkomt en aan de hand daarvan kunnen maatregelen worden getroffen."

Omwonenden worden betrokken in dit onderzoek. "Werkgroep N640 maakt samen met de gemeente en provincie afspraken. Ik ga er vanuit dat dat in de toekomst in goede harmonie blijft gaan." De verwachting is dat de werkzaamheden in mei 2023 klaar zijn en dat de snelheid vanaf dan wordt verlaagd.

LEES OOK:

Het regent ongelukken op de N640 bij Hoeven: 'Hier word ik pissig van'

'Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren?', omwonenden willen dat N640 écht veiliger wordt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!