Vrouw valt meters naar beneden op tokkelbaan: OM legt werkstraffen op

24 oktober 2022 om 12:27 • Aangepast 25 oktober 2022 om 13:46
nl
Grote en onnodige fouten hebben in mei 2019 tot een zware val geleid van een vrouw tijdens Festival Ploegendienst bij de Galderse Meren in Breda. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daarom de exploitant van de tokkelbaan, waar het ongeluk gebeurde, en de hoofdinstructeur een werkstraf van respectievelijk 80 en 60 uur opgelegd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Beiden hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De vrouw viel op 25 mei 2019 bij haar afsprong van een tokkeltoren ongeveer acht meter naar beneden. Ze raakte hierbij zwaargewond. Het is niet bekend hoe het nu met haar is.

Twee maanden na het incident begon de organisatie van het festival een kaartenactie om het slachtoffer een hart onder de riem te steken. Volgens de organisatie was de vrouw toen nog ‘keihard aan het knokken voor een goed herstel’.

Een woordvoerder laat maandag weten dat de organisatie alleen als getuige is gehoord en dat haar geen enkele blaam trof. "Maar het is nog steeds zo dat we wat er is gebeurd heel erg betreuren. Ik noem het een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons festival", zo voegt hij eraan toe.

Diepgravende onderzoeken
Na het ongeval hebben de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een onderzoek ingesteld. Hieruit bleek dat het remtouw van de tokkeltoren door dezelfde karabijnhaak liep als een koord, terwijl deze door een afzonderlijke karabijnhaak horen te lopen. Dit is veiliger.

Omdat dit niet het geval was, ontstond er wrijving en werden het remtouw én het koord beschadigd. Hierdoor brak het koord en zat het slachtoffer nergens meer aan vast, met de vrije val tot gevolg.

Onvoldoende opgeleid
Volgens het OM heeft de hoofdinstructeur de installatie onveilig opgebouwd. Ook bleek hij onvoldoende opgeleid en te onervaren om zelfstandig als hoofdinstructeur op het tokkelplateau te mogen werken.

De toenmalige eigenaar/exploitant van Outdoor Westvoorne wordt door het OM verweten dat hij niet heeft gecontroleerd of de tokkelsets veilig in elkaar waren gezet. Ook wordt hem aangerekend dat hij iemand aan het werk heeft gezet die hiervoor onvoldoende bekwaam was. In beide gevallen is een werkstraf opgelegd. Outdoor Westvoorne is inmiddels overgenomen, maar heeft wel dezelfde naam behouden. De mobiele tokkelbaan zit echter niet meer in het attractiepakket.

Bij de hoogte van de straffen is gelet op de aard en de ernst van het feit en de gevolgen voor het slachtoffer. Verder is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten, het feit dat zij niet eerder in aanraking kwamen met politie en justitie en dat het ongeval plaatsvond in 2019. Daarom is het voor de verdachten, het slachtoffer en het OM van belang dat de zaak definitief is afgedaan.

De twee mannen die de straffen kregen, gaan niet in beroep. Het OM heeft het slachtoffer hiervan op de hoogte gebracht. De vrouw kan leven met de afspraken die met de twee mannen zijn gemaakt.

'Mogelijk geen menselijke fout'
Enkele dagen na het ongeluk werd nog getwijfeld of er wel sprake was van een menselijke fout. Frank Schilders van Stichting Veilig Werken Buitensport (SVWB)": “Uit het filmpje dat op Dumpert werd geplaatst, valt niet op te maken waar het fout is gegaan. Het is alleen maar stemmingmakerij.” Schilders zei ook dat eerst moet worden afgewachten welke materialen gebruikt zijn, hoe de tokkelbaan gebouwd is en met welke procedures er gewerkt werd. Hierover is nu duidelijkheid verschaft.

Onder meer het veiligheidsinstituut Sport Institute Europe (SIE) had bericht dat de instructeur fout zou hebben gehandeld. Outdoor Westvoorne is aangesloten bij het SIE.

Het filmpje van het ongeval staat op Dumpert.

LEES OOK: ‘Oorzaak tokkelbaanongeluk niet af te leiden uit filmpje', menselijke fout een van de mogelijkheden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!