Voor 300 euro je oude scooter laten slopen: ‘Gratis geld!'

24 oktober 2022 om 19:00 • Aangepast 25 oktober 2022 om 08:47
nl
De gemeente Tilburg geeft inwoners 300 euro als ze hun oude brommer of scooter laten slopen en nog eens 300 euro als ze in plaats daarvan een (elektrische) fiets kopen. De subsidie is bedoeld om de lucht in de stad schoner te maken en om het aantal ongelukken terug te dringen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

“Nee, voor 300 euro zou ik dat niet doen”, zegt een jongen die op een flitsende, tamelijk nieuwe scooter langs de Tilburgse Heuvel rijdt. Ook de 300 euro voor een fiets trekt hem niet over de streep: “Voor dat geld kun je tegenwoordig niet meer aan een nieuwe fiets komen. En helemaal geen elektrische.”

Even verderop, een andere jongen: “Mijn scooter kostte veel meer dan driehonderd euro. En op de scooter naar de stad is toch wel lekker hoor, lekker snel.”

“Deze kocht ik voor 200 euro en ik krijg er 300 voor terug.”

Maar even verderop rijdt een stel dat enthousiaster is: “Ik koop gewoon een andere”, zegt de man. “Deze heb ik voor 200 euro en ik krijg er 300 voor terug. Waarom niet. Dat is toch gratis geld?”

De Tilburgse wethouder Rik Grashoff hoopt dat de regeling ervoor zorgt dat er in de toekomst minder brommers en scooters door zijn stad rijden: "We willen de veiligheid en de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. Ook hopen we dat de geluids- en stankoverlast afneemt. Ik vind het een mooie regeling en ik hoop dat veel Tilburgers er gebruik van zullen maken.”

Een jongen die op de Heuvel op zijn scooter springt, snapt de regeling wel: “Ik las laatst dat Nederland een veel slechtere luchtkwaliteit heeft dan andere Europese landen.” Maar zijn vriend heeft minder begrip: “Er zijn zo veel dingen, dan kan je net zo goed alle auto’s ook weghalen.”

“Misschien ga ik het wel doen. Dank voor de tip!"

Dat het vooral scooters zijn die ongelukken veroorzaken, daar zijn de twee het niet mee eens: “Veel mensen kunnen niet goed fietsen. En vaak hebben ze ook oortjes in. Dan gaan ze ineens naar links zonder hun hand uit te steken, terwijl ik op m’n scooter voorbijrijd.”

De vriend springt achterop. “Misschien ga ik het wel doen. Ik ga ’t aan m’n vader voorleggen, want we delen deze scooter. Dank voor de tip!”, zegt hij nog en ze rijden weg. Met flink wat lawaai en een vette walm uit de uitlaat. Maar misschien niet meer voor lang.

De regeling start in december en duurt een jaar. In de subsidiepot zit 100.000 euro. Brommers en scooters ouder dan 2013 komen in aanmerking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.