Yvonne (72) trekt een extra hemd aan, dan hoeft de verwarming niet zo hoog

26 oktober 2022 om 12:53 • Aangepast 26 oktober 2022 om 16:20
nl
Wasmiddel, benzine, vlees, wc-papier. Alles wordt rap duurder. We betalen fors meer voor onze levensmiddelen en energielasten dan een jaar geleden. Mensen moeten hierdoor steeds meer op de kleintjes gaan letten. Maar lukt dat wel? Vandaag in onze serie Duurder Leven de 72-jarige Yvonne: "Ik doe 's ochtends boodschappen, want 's middags is het alweer duurder."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Yvonne Nouwens is 72 en woont samen met haar man, die alzheimer heeft, in Tilburg.

Waar let je op bij de dagelijkse boodschappen?
"Iedere dinsdag is het bij deze supermarkt drie broden voor vijf euro. Dan sla ik standaard in en daar kunnen mijn man en dan ik twee weken van doen. Verder koop ik wat in de reclame is. Als de folders in de bus vallen, blader ik alles door en bepaal ik wat we die week eten. Zo hou ik er rekening mee. We moeten wel, want het is bittere ellende. Laatst las ik ergens: ik doe 's morgens boodschappen, want 's middags is het alweer duurder. Nou, dat herken ik echt, hoor. Op iedere euro betaal je momenteel al gauw 19 cent extra. En dat gaat veel harder dan de inflatie."

Is het lastig om financieel rond te komen?
"Dat valt gelukkig wel mee. Mijn man en ik krijgen een AOW-uitkering, maar we zijn niet zo'n dure mensen. Wij hebben niet zo veel nodig. Ik ken mensen die met iedere modekleur van het behang meegaan, maar dat hebben wij nooit gehad. Kleding kocht ik altijd al bij de kringloop. En als het voor mijn man is, dan zeg ik dat ik dat dat leuke shirt van de markt komt. Want als hij weet dat ik 't daar voor een euro heb gehaald, dan trekt hij het niet aan", zegt Yvonne lachend.

Drie broden voor vijf euro. (Foto: Lobke Kapteijns)
Drie broden voor vijf euro. (Foto: Lobke Kapteijns)

Hoe zit het met de energierekening?
"We hebben gelukkig nog een contract van anderhalf jaar bij Essent en laatst kregen we een brief dat de prijs niet wordt verhoogd. Maar we letten ook op, hoor. Pas rond zeven uur 's avonds gaat de kachel aan, en ik heb een sjaal om en een extra hemd aan. Mijn man trekt z'n slofkes aan. En rond negen uur draaien we de verwarming weer uit."

Zijn er nog andere dingen waar je op let?
"Er hangt een klok in de badkamer, we letten erop dat we niet langer dan vijf minuten onder dan douche staan. Dan is het hup, hup, hup, klaar."

Maak je je zorgen dat alles duurder wordt?
"Ja, zeker. Stel dat die oorlog in Oekraïne een keer overgaat, gaan die prijzen dan ook weer naar beneden? Ik ben bang van niet en dat alles zo blijft."

Ga je nog wel met vakantie of een avondje uit?
"Wij doen 't rustig aan. Toen we jong waren, gingen we vaker weg, naar Turkije en Spanje. Mijn man heeft alzheimer en die snapt er allemaal niks meer van. Hem doe je geen plezier met een reisje. Binnenkort ga ik met mijn kleinzoon naar de bioscoop, die kaartjes koop ik via Social Deal met korting. En van het geld dat we zo besparen, eten we samen een frietje."

Heb je een goede bespaartip?
"Dat durf ik bijna niet te zeggen. Maar als ik m'n neus snuit met een keukenrol, dan scheur ik dat papiertje door de helft. Je kunt één velletje zo twee keer gebruiken. En als we 's avonds een appeltje eten, dan schil ik die op een stukje papier dat ik later hergebruik. Wc-papier, daar ben ik ook zuinig mee. Als mijn kleindochter van 17 op de wc zit, dan hoor ik 'roetsj-roetsj-roetsj' en dan denk ik, die rol hoeft niet op, hè."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!